Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verhuurdersheffing gevaar voor klimaatdoelstelling'

Geplaatst opmaandag 8 juli 2019 - 5:58

Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet de verhuurdersheffing voor woningcorporaties van tafel. Dat zegt directeur Marjo Vankan van HEEMwonen in Kerkrade.

Vankan is ook voorzitter van C8, het samenwerkingsverband van acht Limburgse woningcorporaties.

Duurzaamheid
HEEMwonen betaalt jaarlijks zes miljoen euro verhuurdersheffing. Dat is belasting opgelegd door het Rijk. "De eerste vier maanden van de huur van de woning zijn we nu kwijt aan lasten", rekent Vankan voor. "Dat geld kunnen we beter gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van woningen."

Geen geld
Volgens haar hebben veel corporaties nu geen geld meer over om woningen te verduurzamen. "Wij gaan ervan uit dat we gemiddeld 50.000 euro per woning nodig hebben. Dat geld hebben we niet door de hoge lasten."

Innovaties
Ook is het volgens haar belangrijk dat corporaties aan innovaties werken. HEEMwonen is bezig met een experiment in de Kerkraadse wijk Bleijerheide. Hier worden flats afgebroken. Het afval wordt als grondstof gebruikt voor nieuwe woningen. "Dat kunnen we nu alleen maar doen met subsidies van overheden. Maar dat willen we eigenlijk niet. Dat vraagt veel te veel energie en tijd", zegt Vankan. "Toch zullen wij als corporaties dit moeten doen, want de bouwers zelf doen dat niet."

Soepeler
Ook moet de overheid ook soepeler omgaan met de bouwvoorschriften. "We moeten naar een circulaire bouw. We moeten dus materialen gaan hergebruiken. Maar materialen die uit slooppanden komen, mogen we nu vaak niet gebruiken. Dat kan natuurlijk niet."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen