Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhoudingsgewijs veel verdachte vrouwen in Voerendaal

Geplaatst opzaterdag 7 december 2019 - 16:47

Voerendaal hoort landelijk bij de drie gemeenten met relatief gezien de meeste vrouwelijke verdachten van een misdrijf.

Dat blijkt uit cijfers over het jaar 2018 die LocalFocus heeft opgevraagd bij de politie.

Landelijk derde
In Voerendaal werden vorig jaar 14 vrouwen verdacht van een misdrijf, tegenover 33 mannen. Dat komt neer op 30,9 procent vrouwelijke verdachten. In de rest van het land waren er slechts twee gemeenten met - relatief gezien - meer verdachte vrouwen: Eemnes (35,1 procent) en Rozendaal, waar het zelfs om 71, 4 procent gaat. In die laatste, kleine gemeente werden wel 'slechts' vijf vrouwen en twee mannen verdacht van een misdrijf.

Laagvlieger Leudal
In Limburg loop je in de gemeente Leudal het kleinste risico een verdachte van het vrouwelijke geslacht tegen het lijf te lopen. Van de in totaal 216 verdachten zijn er 26 vrouw, goed voor precies 12 procent. De cijfers hebben dus betrekking op verdachten, niet op veroordeelden.

Fraude in de zorg
Uit de cijfers blijkt ook waar vrouwen - landelijk - het vaakst van verdacht worden. Fraude in de zorg is het enige misdrijf waar verdachten vaker vrouwelijk (53,8 procent) dan mannelijk blijken. Ook worden vrouwen relatief vaak verdacht van uitkeringsfraude, het behulpzaam zijn bij zelfdoding en winkeldiefstal.

Provincie op plek vier
Provinciebreed bleek in 2018 19,1 procent van de Limburgse verdachten van een misdrijf vrouw te zijn. In drie andere provincies is het percentage verdachte vrouwen hoger: Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Limburg scoort hoger dan het landelijk gemiddelde, dat op 17,8 procent ligt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen