Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhoudingsgewijs veel verdachte vrouwen in Voerendaal

Geplaatst opzaterdag 7 december 2019 - 16:47

Voerendaal hoort landelijk bij de drie gemeenten met relatief gezien de meeste vrouwelijke verdachten van een misdrijf.

Dat blijkt uit cijfers over het jaar 2018 die LocalFocus heeft opgevraagd bij de politie.

Landelijk derde
In Voerendaal werden vorig jaar 14 vrouwen verdacht van een misdrijf, tegenover 33 mannen. Dat komt neer op 30,9 procent vrouwelijke verdachten. In de rest van het land waren er slechts twee gemeenten met - relatief gezien - meer verdachte vrouwen: Eemnes (35,1 procent) en Rozendaal, waar het zelfs om 71, 4 procent gaat. In die laatste, kleine gemeente werden wel 'slechts' vijf vrouwen en twee mannen verdacht van een misdrijf.

Laagvlieger Leudal
In Limburg loop je in de gemeente Leudal het kleinste risico een verdachte van het vrouwelijke geslacht tegen het lijf te lopen. Van de in totaal 216 verdachten zijn er 26 vrouw, goed voor precies 12 procent. De cijfers hebben dus betrekking op verdachten, niet op veroordeelden.

Fraude in de zorg
Uit de cijfers blijkt ook waar vrouwen - landelijk - het vaakst van verdacht worden. Fraude in de zorg is het enige misdrijf waar verdachten vaker vrouwelijk (53,8 procent) dan mannelijk blijken. Ook worden vrouwen relatief vaak verdacht van uitkeringsfraude, het behulpzaam zijn bij zelfdoding en winkeldiefstal.

Provincie op plek vier
Provinciebreed bleek in 2018 19,1 procent van de Limburgse verdachten van een misdrijf vrouw te zijn. In drie andere provincies is het percentage verdachte vrouwen hoger: Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Limburg scoort hoger dan het landelijk gemiddelde, dat op 17,8 procent ligt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen