Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhoudingen op scherp in coalitie Sittard-Geleen

Geplaatst opvrijdag 7 augustus 2015 - 6:39

De relatie tussen de twee grootste coalitiepartijen CDA en GOB in Sittard-Geleen is moeizaam. De sfeer tussen wethouders blijkt 'zakelijk' en 'koel' te zijn.

Zo zet CDA-wethouder Noël Lebens zijn GOB-collega Leon Geilen publiekelijk voor het blok in een lastige kwestie.

Politieke vragen
Coalitiepartij CDA stelde onlangs politieke vragen aan het stadsbestuur over de huisvesting van twaalf Moveoo-cliënten (onder wie mensen met een verslavingsproblematiek) in het Agnetenklooster aan de Plakstraat in Sittard.

Werkwijze
Uit de mailwisseling blijkt echter dat de vragen niet door een CDA-raadslid zijn bedacht, maar door wethouder Lebens persoonlijk. "Hierbij stuur ik jullie een, met Noël afgestemde, voorzet voor vragen", valt te lezen in een mail afkomstig van de bestuursondersteuner van Lebens aan de CDA-fractie.

De kritische vragen zijn door CDA-raadslid Wil Krekels aan B en W gesteld. GOB-wethouder Leon Geilen moet zich hierdoor publiekelijk over de Move00-kwestie verantwoorden.

Ongebruikelijke handelwijze
Bestuursdeskundige Arno Korsten, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, zegt dat wethouders officieel geen informatie uit het college naar raadsleden mogen doorspelen voor politieke vragen.

"Laat staan zelf vragen opstellen. Als de wethouder eerst zelf binnen het college aankondigt de zaak bespreekbaar te maken, mag het wel." Volgens Korsten kan de handelwijze van Lebens de onderlinge verhoudingen schaden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Brede steun voor behoud bruggen bij verbreding A2
Ook twijfel in Sittard-Geleen over steun MAA
Sittard-Geleen advies informateurs crisis politiek (19 sep 2019)
Advies: GOB en CDA aan coalitietafel in Sittard-Geleen
Informateurs moeten politieke crisis Sittard-Geleen bezweren
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen