Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhoudingen op scherp in coalitie Sittard-Geleen

Geplaatst opvrijdag 7 augustus 2015 - 6:39

De relatie tussen de twee grootste coalitiepartijen CDA en GOB in Sittard-Geleen is moeizaam. De sfeer tussen wethouders blijkt 'zakelijk' en 'koel' te zijn.

Zo zet CDA-wethouder Noël Lebens zijn GOB-collega Leon Geilen publiekelijk voor het blok in een lastige kwestie.

Politieke vragen
Coalitiepartij CDA stelde onlangs politieke vragen aan het stadsbestuur over de huisvesting van twaalf Moveoo-cliënten (onder wie mensen met een verslavingsproblematiek) in het Agnetenklooster aan de Plakstraat in Sittard.

Werkwijze
Uit de mailwisseling blijkt echter dat de vragen niet door een CDA-raadslid zijn bedacht, maar door wethouder Lebens persoonlijk. "Hierbij stuur ik jullie een, met Noël afgestemde, voorzet voor vragen", valt te lezen in een mail afkomstig van de bestuursondersteuner van Lebens aan de CDA-fractie.

De kritische vragen zijn door CDA-raadslid Wil Krekels aan B en W gesteld. GOB-wethouder Leon Geilen moet zich hierdoor publiekelijk over de Move00-kwestie verantwoorden.

Ongebruikelijke handelwijze
Bestuursdeskundige Arno Korsten, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, zegt dat wethouders officieel geen informatie uit het college naar raadsleden mogen doorspelen voor politieke vragen.

"Laat staan zelf vragen opstellen. Als de wethouder eerst zelf binnen het college aankondigt de zaak bespreekbaar te maken, mag het wel." Volgens Korsten kan de handelwijze van Lebens de onderlinge verhoudingen schaden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Brede steun voor behoud bruggen bij verbreding A2
Ook twijfel in Sittard-Geleen over steun MAA
Informateurs moeten politieke crisis Sittard-Geleen bezweren
Oude mijn
Oprichting van De DoMIJNen is ‘voorlopig besluit’
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen