Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergunningenstop na stikstof-uitspraak voorbij

Geplaatst opdinsdag 8 oktober 2019 - 17:11

Vanaf vrijdag gaat de provincie Limburg weer vergunningen verstrekken op grond van de Wet Natuurbescherming.

De twaalf Nederlandse provincies hebben dat dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Stikstofuitspraak
Het uitgeven van natuurvergunningen was opgeschort na een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde dat er geen vergunningen verleend mogen worden op basis van beloften om in de toekomst iets aan de stikstofuitstoot te doen.

Geen stijging
De provincies gaan nu weer vergunningen uitschrijven, als wordt aangetoond dat de stikstofuitstoot niet stijgt óf zelfs daalt door het project waarvoor een vergunning nodig is. Dat moet van tevoren worden aangetoond, en niet achteraf zoals tot de uitspraak van de Raad van State het geval was.

Aparte toets
Ook komt er ruimte voor projecten die wel gevolgen hebben voor de natuur, maar alleen als ze van groot maatschappelijk belang zijn en er geen alternatieven voor zijn. Dan is er een aparte toets nodig, en moeten de effecten ergens anders worden gecompenseerd.

Oppakken
In Limburg liggen er honderden projecten stil na de uitspraak van de Raad van State. Naar verwachting kan een derde daarvan snel weer worden opgepakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen