Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergiftiging van honden lijkt overdreven verhaal

Geplaatst opvrijdag 13 maart 2015 - 9:31

De opzettelijke vergiftiging van veel honden in delen van Limburg lijkt een overdreven verhaal.

Dat zeggen dierenartsen, de dierenpolitie en ook hondensportvereningingen.

Hondenbezitters in de hele provincie, maar op dit moment vooral in Zuid-Limburg, durven nog amper hun hond uit te laten.

Bolletje
Dat komt door een wit, kalkachtig schijfje of bolletje dat 'overal' wordt aangetroffen en onze trouwe viervoeters zou vergiftigen.

Het verhaal begon in februari in West-Brabant en heeft zich nu via sociale media over heel Nederland verspreid.

Vuurwerkresten
De dierenpolitie heeft de mysterieuze bolletjes bekeken, en zegt dat het om vuurwerkresten gaat. Ze zitten vooral in zogeheten cakes en zijn gemaakt van een soort cement of klei. Vaak zitten er nog kartonresten aan.

Sponzen
De vuurwerkhandel bevestigt de lezing van de politie. Maar het verhaal van gifbolletjes blijft hardnekkig circuleren op internet. Soms wordt afval aangezien voor iets giftigs. Hondenhaters zouden gebakken sponzen rondstrooien. Bij analyse bleek het in enkele gevallen om oud brood te gaan, of gewoon om een oude spons die door iemand was weggegooid.

De angst van hondenbezitters voor vergiftiging van hun dieren is waarschijnlijk op niets gebaseerd.
Video: L1

Onnodige paniek
Bij dierenartsenpraktijken spreken ze van onnodige paniek. Honden eten nu eenmaal wel eens iets verkeerds, waardoor ze ziek worden. Maar het aantal gevallen van honden met een (voedsel-)vergiftiging is niet hoger dan normaal.

De dierenpolitie zegt hetzelfde en voegt er aan toe dat er nog nergens gif is gevonden. Niets duidt er op dat er een organisatie van hondenhaters bestaat, die her en der in de provincie gif uitstrooit.

Lees ook:
- Baasjes dode honden Maastricht vermoeden vergiftiging

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Dode paarden aangetroffen in weiland in Roggel
Baasjes dode honden Maastricht vermoeden vergiftiging
Zes ezels in Maasbree vergiftigd met vaatwasmiddel
Vrouw wilde vriendin vergiftigen met wafel
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen