Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergiftiging van honden lijkt overdreven verhaal

Geplaatst opvrijdag 13 maart 2015 - 9:31

De opzettelijke vergiftiging van veel honden in delen van Limburg lijkt een overdreven verhaal.

Dat zeggen dierenartsen, de dierenpolitie en ook hondensportvereningingen.

Hondenbezitters in de hele provincie, maar op dit moment vooral in Zuid-Limburg, durven nog amper hun hond uit te laten.

Bolletje
Dat komt door een wit, kalkachtig schijfje of bolletje dat 'overal' wordt aangetroffen en onze trouwe viervoeters zou vergiftigen.

Het verhaal begon in februari in West-Brabant en heeft zich nu via sociale media over heel Nederland verspreid.

Vuurwerkresten
De dierenpolitie heeft de mysterieuze bolletjes bekeken, en zegt dat het om vuurwerkresten gaat. Ze zitten vooral in zogeheten cakes en zijn gemaakt van een soort cement of klei. Vaak zitten er nog kartonresten aan.

Sponzen
De vuurwerkhandel bevestigt de lezing van de politie. Maar het verhaal van gifbolletjes blijft hardnekkig circuleren op internet. Soms wordt afval aangezien voor iets giftigs. Hondenhaters zouden gebakken sponzen rondstrooien. Bij analyse bleek het in enkele gevallen om oud brood te gaan, of gewoon om een oude spons die door iemand was weggegooid.

De angst van hondenbezitters voor vergiftiging van hun dieren is waarschijnlijk op niets gebaseerd.
Video: L1

Onnodige paniek
Bij dierenartsenpraktijken spreken ze van onnodige paniek. Honden eten nu eenmaal wel eens iets verkeerds, waardoor ze ziek worden. Maar het aantal gevallen van honden met een (voedsel-)vergiftiging is niet hoger dan normaal.

De dierenpolitie zegt hetzelfde en voegt er aan toe dat er nog nergens gif is gevonden. Niets duidt er op dat er een organisatie van hondenhaters bestaat, die her en der in de provincie gif uitstrooit.

Lees ook:
- Baasjes dode honden Maastricht vermoeden vergiftiging

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Dode paarden aangetroffen in weiland in Roggel
Baasjes dode honden Maastricht vermoeden vergiftiging
Zes ezels in Maasbree vergiftigd met vaatwasmiddel
Vrouw wilde vriendin vergiftigen met wafel
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen