Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vergelijk andere provincies in onderzoek van Rekenkamer'

Geplaatst opvrijdag 20 september 2019 - 17:05

CDA, PVV en VVD in het Limburgs Parlement willen dat bij het onderzoek van de Zuidelijke Rekenkamer naar het inhuren van oud-politici een heldere vergelijking wordt gemaakt met de gang van zaken in andere provincies.

In een vergadering van de Controlecommissie vroeg het CDA zich af hoe gegarandeerd wordt dat appels met appels worden vergeleken en niet met peren.

Over de provinciegrenzen
“Hoe borgt de Rekenkamer dat andere provincies volledige openheid geven volgens een volstrekt eenduidige definitie?", aldus het CDA. De VVD vond dat het nodig is precies te weten hoe andere provincies te werk gaan bij het inhuren van oud-politici 'om de vergelijking zo zuiver mogelijk te maken'. De PVV wees op het inhuren van bureaus door andere provincies waar oud-politici in dienst zijn. "Dat moet worden meegenomen in het onderzoek. Anders krijg je een heel scheef vergelijk”, betoogde de PVV.

Soortgelijke fruitmand
Directeur Ard Schilder van de Zuidelijke Rekenkamer antwoordde dat zijn organisatie op een aantal manieren de vergelijking met andere provincies 'objectief en zorgvuldig probeert te maken, zodat er een soortgelijke fruitmand ligt'. Schilder zegt dat 'breed wordt gekeken'. Volgens hem worden zowel oud-politici die individueel werken als oud-politici die via een bureau werken, meegenomen in de vergelijking met de Limburgse situatie.

Ook worden de verschillende termen die provincies gebruiken, gelijk geschakeld. Soms is bij oud-politici sprake van benoemingen, dan weer van opdrachtverstrekking of opdrachtverlening.

Onderzoek
Het Limburgs Parlement vroeg de Zuidelijke Rekenkamer eind juni om een onderzoek in te stellen naar het inhuren van oud-politici en oud-bestuurders door de provincie voor opdrachten en functies. Volgens publicaties in De Limburger en NRC zou de provincie Limburg daar meer geld aan uitgeven dan alle andere provincies samen.

In de Controlecommissie werd vrijdag gesproken over de startnotitie en opzet van het onderzoek van de Zuidelijke Rekenkamer. Die verwacht het onderzoek begin volgend jaar klaar te hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen