Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vergeet huisartsen niet bij tweede coronagolf'

Geplaatst opdonderdag 30 juli 2020 - 18:54

Huisartsen en de verpleeghuiszorg werden te laat betrokken bij het coronabeleid.

Dat moet anders als er een tweede golf komt, zegt huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde Jochen Cals uit Sittard donderdag in L1mburg Centraal.

Verder kijken
"Mensen lopen coronabesmettingen buiten het ziekenhuis op, bijvoorbeeld in verpleeghuizen. We moeten verder dan het ziekenhuis kijken als er een tweede golf komt." Het is van belang dat ook op andere plekken adequate maatregelen zijn, zodat medewerkers veilig zorg kunnen leveren. Dat is volgens Cals de grootste les van de coronacrisis.

Oversterfte
Uit cijfers van het CBS blijkt dat er deze periode 10.000 overlijdens meer zijn dan normaal gesproken. De corona-epidemie is volgens Cals de enige verklarende factor.

Het merendeel, 6.000 mensen, was positief getest op corona. Dit terwijl er patiënten bij huisartsen zijn geweest die vermoedelijk ook aan corona zijn gestorven, maar die niet zijn getest. Het ging voornamelijk om ouderen en kwetsbare patiënten.

Registreren
Op initiatief van Cals zijn huisartsen deze mensen gaan registreren. "De meeste cijfers kwamen uit de ziekenhuizen en van de intensive cares. We hadden buiten het ziekenhuis geen enkel zicht op hoe heftig de epidemie eigenlijk was. We hebben toen snel opgeschaald en zijn coronaverdachte patiënten gaan registreren."

Uitgestelde zorg
Die telling leverde 1.000 extra sterfgevallen op. Ook de verpleeghuizen hadden een eigen telling. Daaruit bleek dat er 2.000 mensen aan corona zijn overleden. Ten slotte zijn mensen gestorven door de lockdown en de coronamaatregelen. Het gaat om patiënten die zorg hadden uitgesteld of om ouderen in een verpleeghuis die niet naar het ziekenhuis wilden met het risico geïsoleerd te worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen