Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vergeet huisartsen niet bij tweede coronagolf'

Geplaatst opdonderdag 30 juli 2020 - 18:54

Huisartsen en de verpleeghuiszorg werden te laat betrokken bij het coronabeleid.

Dat moet anders als er een tweede golf komt, zegt huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde Jochen Cals uit Sittard donderdag in L1mburg Centraal.

Verder kijken
"Mensen lopen coronabesmettingen buiten het ziekenhuis op, bijvoorbeeld in verpleeghuizen. We moeten verder dan het ziekenhuis kijken als er een tweede golf komt." Het is van belang dat ook op andere plekken adequate maatregelen zijn, zodat medewerkers veilig zorg kunnen leveren. Dat is volgens Cals de grootste les van de coronacrisis.

Oversterfte
Uit cijfers van het CBS blijkt dat er deze periode 10.000 overlijdens meer zijn dan normaal gesproken. De corona-epidemie is volgens Cals de enige verklarende factor.

Het merendeel, 6.000 mensen, was positief getest op corona. Dit terwijl er patiënten bij huisartsen zijn geweest die vermoedelijk ook aan corona zijn gestorven, maar die niet zijn getest. Het ging voornamelijk om ouderen en kwetsbare patiënten.

Registreren
Op initiatief van Cals zijn huisartsen deze mensen gaan registreren. "De meeste cijfers kwamen uit de ziekenhuizen en van de intensive cares. We hadden buiten het ziekenhuis geen enkel zicht op hoe heftig de epidemie eigenlijk was. We hebben toen snel opgeschaald en zijn coronaverdachte patiënten gaan registreren."

Uitgestelde zorg
Die telling leverde 1.000 extra sterfgevallen op. Ook de verpleeghuizen hadden een eigen telling. Daaruit bleek dat er 2.000 mensen aan corona zijn overleden. Ten slotte zijn mensen gestorven door de lockdown en de coronamaatregelen. Het gaat om patiënten die zorg hadden uitgesteld of om ouderen in een verpleeghuis die niet naar het ziekenhuis wilden met het risico geïsoleerd te worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen