Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdwenen wielerbanen van Limburg weer in kaart gebracht

Geplaatst opdinsdag 12 maart 2019 - 19:00

Limburg telde ooit 22 wielerbanen en fotograaf Robert van Willigenburg brengt ze allemaal weer tot leven in zijn boek dat deze week verschijnt.

Bijna zeven jaar heeft de fotograaf gewerkt aan zijn project om alle wielerbanen in Nederland in kaart te brengen en Limburg blijkt een belangrijke rol te spelen in de sporthistorie op twee wielen.

Top 3
Hoewel de oudste wielerbanen op het Museumplein in Amsterdam en het Keizer Karelplein in Nijmegen lagen (beiden van 1885), is het echte baanwielrennen in Limburg geboren. Volgens Van Willigenburg is dat dankzij het effect van de 'remmende voorsprong'.

"Bij de eerste velodromes ging het om grasbanen of paden van gruis die in de bochten licht overhelden om de snelheid erin te houden. Die bochten verzakten snel. Een mankement dat bij de aanleg in Sittard (1892), Venlo (1894) en Maastricht (1895) is voorkomen. Wielrenners kwamen daarom uit het hele land naar de snelle Limburgse pistes", vertelt Van Willigenburg.

Video: Robert van Willigenburg/L1

Geen krabbelaar
Onder hen de bekende Jaap Eden en de Amerikaan Major Taylor, de eerste zwarte wereldkampioen sprint in die dagen. Hij kwam op uitnodiging van de lokale matador Harie Meijers naar Maastricht. Deze zoon van een welgestelde koffiehandelaar aan het Vrijthof was prof van 1897 tot 1904. "Echt geen krabbelaar maar hij was kansloos tegen Taylor", blikt Van Willigenburg terug op de legendarische race.

Kadaster en heemkundekringen
De fotograaf heeft de meeste wielerbanen in Limburg aan de hand van digitale kadasterkaarten en krantenarchieven opgeduikeld. "Google is je vriend in dit geval", grinnikt hij. De hoogtijdagen voor de baansport weet hij eenvoudig te verklaren. "Je mocht in die dagen niet met je fiets racen in de straat anders kreeg je van de veldwachter een boete. De fiets werd bovendien betaalbaar voor de meeste heertjes van stand. Zij ontdekten de fiets als sportattribuut. Getooid met grote snor en gestoken in kamgaren broeken, wilden ze zich met elkaar meten."

Rondje rond de kerk
De wielersport vertoont soms wrede trekjes. Ook voor velodrooms. Na een bloeiperiode tussen 1930 en 1935 kwam er de klad in. Van Willigenburg: "De wielerbanen verloren na de Tweede Wereldoorlog hun bestaansrecht door de straatkoersen. De rondjes rond de kerk werden in de jaren zestig erg populair."

Sporen
Volgens de fotograaf is de wielerbaan Glanerbrook in Geleen het enige overgebleven icoon uit de roemruchte baanperiode. "Toch blijft het fascinerend dat sommige wielerbanen zelfs na honderd jaar hun sporen in het landschap achterlaten. Limburg speelt een heel belangrijke rol in de wielersport en het baanwielrennen. Veel mensen weten dat niet meer. Ik hoop met mijn boek dat besef terug te brengen onder de wielerliefhebbers."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen