Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdwenen landje bij Vaals verliest laatste oud-bewoner

Geplaatst opvrijdag 7 februari 2020 - 22:14

De laatste vrouw op aarde die officieel geboren werd in het ministaatje Neutraal Moresnet, net over de grens bij Vaals, is niet meer.

Catharina Meessen is op 105-jarige leeftijd overleden, zo meldt Trouw vrijdagavond. Dinsdag is ze begraven.

Lees ook: Verdwenen land bij Vaals heeft nog één oud-bewoner over

Opgeheven
Meessen werd in 1914 geboren. Vijf jaar later zou Neutraal Moresnet worden opgeheven. Trouw omschrijft 344 hectare grote (of beter: kleine) staatje als een plek met een 'bijzondere geschiedenis vol alcohol, belastingontduiking, gevluchte criminelen en zware industrie'. Die zware industrie duidt vooral op de zinkwinning.

Esperanto
Vergeefse pogingen om van Neutraal Moresnet de eerste Esperantostaat ter wereld te maken - Esperanto is een taal die ooit werd bedacht als 'politiek neutrale, internationale taal' - vormen ook weer een interessante voetnoot in de geschiedenis. Na de Eerste Wereldoorlog werd Neutraal Moresnet ingelijfd door België. Het is nu een Duitstalig gebiedje in de provincie Luik.

Vier grenzen
Een van de weinige sporen in het dagelijks leven die nu nog herinneren aan Neutraal Moresnet is de Viergrenzenweg in Vaals: Nederland, Duitsland, België én dus het verdwenen staatje kwamen aan de landsgrens bijeen. Een bordje herinnert nu nog aan het ministaatje.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen