Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdwenen grafkelder Horst: 'Koninklijke link ontdekt'

Geplaatst opdonderdag 23 september 2021 - 22:44

Er werd zo'n twee jaar gewerkt aan de opgravingen van de grafkelder van de adelijke familie Van Wittenhorst onder de Lambertuskerk in Horst. De lokale filmmaker Arie Stas legde de zoektocht vast in de documentaire 'De verdwenen grafkelder', die vrijdag in Horst in première gaat.

De familie is van grote betekenis geweest voor Horst en omgeving.

'Heersers van de regio'
"De Van Wittenhorsten waren bijna twee eeuwen de heersers van de regio, van begin zestiende eeuw tot begin achttiende eeuw. Zij zijn erg belangrijk geweest voor de geschiedenis van Horst", vertelt Stas. Zo heeft de familie 't Gasthoês gesticht, het voormalige ziekenhuis, dat inmiddels een theater is. Ook zijn de kelken, preekstoel en de kerkklokken van de Lambertuskerk afkomstig van de adelijke familie.

Aanleiding
Een film van Stas uit 2017 heeft de aanleiding gevormd voor de zoektocht naar de 'verdwenen' grafkelder. "Ik was toen bezig met een film over de Lambertuskerk. De deken vertelde me in een interview dat hij de ambitie had om de grafkelder van de Van Wittenhorsten te zoeken en te openen." Naar aanleiding van dat gesprek heeft Stas samen met deken Alexander de Graaf Woutering een werkgroep opgezet.

Koninklijke link
Ondanks dat Stas al veel wist over de adelijke familie, heeft hij tijdens het maken van de documentaire toch nieuwe dingen over hen geleerd. "Een van de leuke details is dat Johan de Oude, de eerste Van Wittenhorst die zich in Horst vestigde, een verre voorouder is van koning Willem-Alexander."

'De verdwenen grafkelder' is vrijdag om 19.30 en 21.00 uur te zien in cultuurcentrum 't Gasthoês in Horst.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen