Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdubbeling spoor Heerlen-Landgraaf kan doorgaan

Geplaatst opmaandag 6 april 2020 - 22:55

Het Limburgs Parlement heeft groen licht gegeven voor de verdubbeling van het spoor tussen Heerlen en Landgraaf. Ze ging unaniem akkoord met een extra bijdrage van 10,2 miljoen euro van de provincie.

Daarmee komt het totale provinciale aandeel in het project op 20,2 miljoen.

Meer treinen
De spoorverdubbeling maakt het mogelijk dat er meer treinen gaan rijden tussen Maastricht via Heerlen naar Aken. De Arriva-trein gaat dan twee keer per uur rijden, in plaats van één keer nu. Ook voor de beoogde intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken is de overgang van enkel naar dubbelspoor essentieel.

Op nummer één
"Deze eerste stap moet eens worden gezet. Want die intercity komt er nooit zonder deze spoorverdubbeling. Terwijl die voor ons met stip op nummer één staat vanwege de aansluiting op het Hoge Snelheidstrein-net", aldus D66.

Enorme voordelen
De VVD sprak van enorme voordelen voor de bereikbaarheid voor Parkstad, Limburg, heel Nederland en zelfs Duitsland. "De verdubbeling is ook cruciaal om reizen per spoor interessanter te maken dan over de weg, zowel voor personen- als voor goederenvervoer", zo stelde de VVD.

Noodzakelijke stap
Het CDA sprak van een noodzakelijke volgende stap in de provinciale ambitie om eenvoudig onze naaste buurlanden te bereiken. De PvdA had het over grensoverschrijdende verbindingen die essentieel zijn voor de euregionale economie.

Goede communicatie
GroenLinks stelde altijd een pleitbezorger te zijn voor het openbaar vervoer. "En wanneer we door het treffen van fysieke maatregelen een betere verbinding met de buurlanden krijgen, worden we nog enthousiaster", zo liet de partij optekenen.

Maar net als de SP benadrukte GroenLinks het belang van een goede communicatie met de omwonenden omdat het hun leefomgeving, woongenot en welbevinden kan verminderen.

Lees ook: Spoorverdubbeling: 'Krijgen we onze woning nog verkocht?'

Europese subsidie
PVV en PvdA noemden het wel essentieel dat de toegezegde Europese subsidie van 18,4 miljoen euro overeind blijft, nu het project forse vertraging heeft opgelopen. Daarover wordt momenteel met Brussel gesproken.

De twee partijen wilden in ieder geval tijdig daarover geïnformeerd worden. "Omdat we het project willen heroverwegen als dat Europees geld er niet komt. Ook al hebben we het project van het begin af aan gesteund", aldus de PVV.

Eenmansvergadering
Overigens voerden de partijen niet zelf het woord maar lieten zij hun mening vertolken door Statenlid Geert Frische. Hij was het enige Statenlid dat deelnam aan de vergadering van het Limburgs Parlement vanwege de corona-crisis.

Lees ook: Historisch: vergadering Limburgs Parlement met één Statenlid

Eind 2022 klaar
Het is de bedoeling dat de spoorverdubbeling Heerlen-Landgraaf eind 2022 klaar is. Het project kost in totaal ruim 68 miljoen euro. Behalve geld van de provincie en Europa, draagt het Rijk met iets meer dan 28 miljoen euro het meeste bij. De regio Parkstad legt bijna 1,4 miljoen euro op tafel.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
L1 begint met een nieuw sportprogramma: AvondGasten Sport

Vanaf maandag 5 oktober ontvangt presentator Bas van Mulken wekelijks gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen