Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdubbeling spoor Heerlen-Landgraaf kan doorgaan

Geplaatst opmaandag 6 april 2020 - 22:55

Het Limburgs Parlement heeft groen licht gegeven voor de verdubbeling van het spoor tussen Heerlen en Landgraaf. Ze ging unaniem akkoord met een extra bijdrage van 10,2 miljoen euro van de provincie.

Daarmee komt het totale provinciale aandeel in het project op 20,2 miljoen.

Meer treinen
De spoorverdubbeling maakt het mogelijk dat er meer treinen gaan rijden tussen Maastricht via Heerlen naar Aken. De Arriva-trein gaat dan twee keer per uur rijden, in plaats van één keer nu. Ook voor de beoogde intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken is de overgang van enkel naar dubbelspoor essentieel.

Op nummer één
"Deze eerste stap moet eens worden gezet. Want die intercity komt er nooit zonder deze spoorverdubbeling. Terwijl die voor ons met stip op nummer één staat vanwege de aansluiting op het Hoge Snelheidstrein-net", aldus D66.

Enorme voordelen
De VVD sprak van enorme voordelen voor de bereikbaarheid voor Parkstad, Limburg, heel Nederland en zelfs Duitsland. "De verdubbeling is ook cruciaal om reizen per spoor interessanter te maken dan over de weg, zowel voor personen- als voor goederenvervoer", zo stelde de VVD.

Noodzakelijke stap
Het CDA sprak van een noodzakelijke volgende stap in de provinciale ambitie om eenvoudig onze naaste buurlanden te bereiken. De PvdA had het over grensoverschrijdende verbindingen die essentieel zijn voor de euregionale economie.

Goede communicatie
GroenLinks stelde altijd een pleitbezorger te zijn voor het openbaar vervoer. "En wanneer we door het treffen van fysieke maatregelen een betere verbinding met de buurlanden krijgen, worden we nog enthousiaster", zo liet de partij optekenen.

Maar net als de SP benadrukte GroenLinks het belang van een goede communicatie met de omwonenden omdat het hun leefomgeving, woongenot en welbevinden kan verminderen.

Lees ook: Spoorverdubbeling: 'Krijgen we onze woning nog verkocht?'

Europese subsidie
PVV en PvdA noemden het wel essentieel dat de toegezegde Europese subsidie van 18,4 miljoen euro overeind blijft, nu het project forse vertraging heeft opgelopen. Daarover wordt momenteel met Brussel gesproken.

De twee partijen wilden in ieder geval tijdig daarover geïnformeerd worden. "Omdat we het project willen heroverwegen als dat Europees geld er niet komt. Ook al hebben we het project van het begin af aan gesteund", aldus de PVV.

Eenmansvergadering
Overigens voerden de partijen niet zelf het woord maar lieten zij hun mening vertolken door Statenlid Geert Frische. Hij was het enige Statenlid dat deelnam aan de vergadering van het Limburgs Parlement vanwege de corona-crisis.

Lees ook: Historisch: vergadering Limburgs Parlement met één Statenlid

Eind 2022 klaar
Het is de bedoeling dat de spoorverdubbeling Heerlen-Landgraaf eind 2022 klaar is. Het project kost in totaal ruim 68 miljoen euro. Behalve geld van de provincie en Europa, draagt het Rijk met iets meer dan 28 miljoen euro het meeste bij. De regio Parkstad legt bijna 1,4 miljoen euro op tafel.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen