Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdubbeling coronapatiënten op intensive care Zuyderland

Geplaatst opdinsdag 19 oktober 2021 - 10:48

Op de intensive care van de Zuyderland ziekenhuizen ligt een derde van de bedden vol met coronapatiënten. Dat is een verdubbeling in anderhalve week tijd.

"We hebben al een beperkte capaciteit door een hoog ziekteverzuim. Medewerkers zijn nog gewoon moe van de afgelopen kleine twee jaar. En we hebben veel vacatures. Dus het is heel spannend of we alle zorg die de inwoners van Limburg vragen, ook daadwerkelijk acuut kunnen leveren."

Bedden
Dit zegt ziekenhuisbestuurder David Jongen van Zuyderland. Hij maakt zich grote zorgen, zei hij dinsdagochtend op L1 Radio. Zuyderland heeft in totaal zes ic-bedden in Sittard-Geleen en 20 ic-bedden in Heerlen.

Op dit moment liggen er 27 covid-patiënten, waarvan negen op de intensive care. Anderhalve week terug waren dit er vier. "We houden het met pijn en moeite vol." De ziekenhuisdirecteur benadrukt dat ook de beginnende griepgolf extra druk op de zorg legt. "De enige knop waar we nog aan kunnen draaien is het terugschroeven van de reguliere zorg, en dat dreigt de komende weken te gaan gebeuren."

Rémy Mostard is longarts in het ziekenhuis en vertelt over de druk op de zorg die hij ervaart:

Video: L1

Toename patiënten
Sinds de versoepelingen van eind september is het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland flink gestegen. Ook in de ziekenhuizen is dat inmiddels te merken. Jongen vindt dat "heel spannend". "We hebben al een beperkte capaciteit door een hoog ziekteverzuim. Medewerkers zijn nog gewoon moe van de afgelopen kleine twee jaar. En we hebben veel vacatures. Dus het is heel spannend of we alle zorg die de inwoners van Limburg vragen, ook daadwerkelijk acuut kunnen leveren."

Ongevaccineerd
Volgens Jongen wordt het vooral in regio's met een lage vaccinatiegraad steeds drukker in de ziekenhuizen. "Dat is vooral te merken in het westen, de regio Zwolle/Staphorst en ook Zuid-Limburg." De meeste patiënten die op de intensive care van de Zuyderland ziekenhuizen liggen, zijn niet gevaccineerd, weet hij.

Het Isala Ziekenhuis in Zwolle besloot zondag operaties af te bellen, omdat het de instroom van coronapatiënten niet meer aankon. Dat kwam mede door een corona-uitbraak in de gemeente Staphorst. Zover is het in Zuid-Limburg nog niet. "Maar als het aantal covidgevallen zo blijft oplopen, dan zullen wij weer reguliere zorg moeten gaan afzeggen, want dat is de enige knop die dan helaas overblijft om aan te draaien", stelt Jongen.

Ziekteverzuim
De andere Limburgse ziekenhuizen noemen de situatie op dit moment nog niet zorgwekkend. VieCuri zag begin oktober wel een verdubbeling van het aantal corona-opnames, maar die stijging lijkt niet door te zetten. In de ziekenhuizen in Venlo en Venray liggen momenteel elf coronapatiënten, waarvan zes op de ic.

"Het is al weken heel druk in het ziekenhuis, maar dat heeft andere oorzaken", licht een woordvoerder van VieCuri toe. "Zo zijn er problemen met de personele capaciteit door krapte en zieken. Ook stokt de uitstroom van patiënten. De drukte is niet zozeer covid-gerelateerd."

Inhaaloperaties
In het Maastricht UMC+ heeft de stijging van het aantal coronapatiënten ook nog geen invloed op de reguliere zorg. "Nu zijn we vooral operaties aan het inhalen. Gemiddeld staan er 60 operaties op een dag gepland, maar dat kan natuurlijk variëren. Nu hebben we er 15 extra bij", meldt de woordvoerder.

In het Maastrichtse ziekenhuis liggen momenteel 16 coronapatiënten, één daarvan ligt op de ic-afdeling.

Roermond en Weert
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft momenteel zes coronapatiënten: vier in de kliniek en twee op de ic. En in het Sint Jans Gasthuis in Weert liggen vijf coronapatiënten, allemaal op de verpleegafdeling.

In beide ziekenhuizen hebben de opnames geen invloed op de reguliere zorg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen