Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdronken kasteel Elsloo virtueel te bezoeken

Geplaatst opvrijdag 6 mei 2022 - 9:10

In de 17de eeuw werd het volledig opgeslokt door de Maas: het kasteel in Elsloo. Maar vanaf vrijdag is het verdronken kasteel virtueel te bezoeken op de plek waar het ooit stond, met augmented reality op je telefoon.

Dat kan tijdens de Archeo Route Limburg, een project van het Limburgs Museum, Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Limburg, Limburg Marketing en de Limburgse gemeenten.

Archeologisch speerpunt
"Het waren vooral adellijke heren die daar hebben vertoefd en een woontoren hebben neergezet. Op een heel strategische plek aan de Maas, want dan konden ze natuurlijk ook tol heffen", vertelt Anja Neskens van het Limburgs Museum over de geschiedenis van het kasteel in de Nieuwsshow op L1 radio.

Video: L1

Vrijdag wordt op de plek van het kasteel een archeologisch speerpunt geopend. "Dat is een ijzeren speer in het landschap die als toegangspoort naar het verleden dient. Met een mobiele telefoon duik je in de geschiedenis."

Restanten zien
Volgens Neskens kun je heel af en toe, als het water van de Maas heel laag staat, nog een aantal restanten van het kasteel zien. "Maar als je goed onderzoek wilt doen, moet je natuurlijk ook onder water gaan kijken. Dat is in 2004 gebeurd. Al die resultaten hebben een mooi verhaal opgeleverd dat nu voor het brede publiek te bekijken is."

Het kasteel in Elsloo is één van de tien speerpunten over het leven aan de Maas die onderdeel uitmaken van de Archeo Route Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen