Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verdrag met Oekraïne betekent meer dierenleed'

Geplaatst opzondag 20 maart 2016 - 14:21

Als Nederland instemt met het associatieverdrag met Oekraïne, dan steunen we corruptie, kinderarbeid en dierenleed.

Dat zei Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) zondag in het L1-radioprogramma de Stemming. Wassenberg ging in debat over het aanstaande referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne met Henk Donners, docent aan de universiteit van Kiev.

Kippenbedrijf
"Het associatieverdrag met de Oekraïne zet de deur open voor alles wat we in Nederland niet willen hebben", zegt Wassenberg. Als voorbeeld noemt hij een immens Oekraïens kippenbedrijf, waar de omstandigheden voor de dieren slecht zouden zijn. ING en Rabobank willen 170 miljoen euro investeren in dit bedrijf dat eigendom is van een hooggeplaatste Oekraïner. Het bedrijf telt nu 330 miljoen kippen en dat moeten er volgens Wassenberg 560 miljoen worden. Wassenberg: "dat zijn meer kippen dan we in heel Nederland fokken."

Producten uit Oekraïne
Als het verdrag in werking treedt kunnen producten uit het Oost-Europese land zonder enige beperking naar Nederland komen denkt Wassenberg. Veel van die producten zijn gemaakt door kinderarbeid in fabrieken en boerderijen. "Ik ga tijdens het referendum dus tegen het verdrag stemmen", verzekerde hij. Henk Donners die afwisselend woont in Nuth en Kiev vindt het juist verstandig dat de Nederlandse kiezer ja stemt tijdens het referendum. "Juist met dit verdrag kunnen we iets doen. Dan gelden dezelfde regels voor Oekraïense ondernemers als voor Nederlandse ondernemers", weet Donners.

Corruptie
Wassenberg denkt dat dat niet gaat gebeuren. Want in het verdrag staat volgens hem niets over een termijn of sancties voor het aanpassen van de dierenwelzijnsregels in Oekraïne. De voordelen van het verdrag komen volgens Wassenberg bij een corrupte bovenlaag. "De bevolking wordt er niet beter van". Donner ziet dat anders, hij merkt dat de meeste Oekraïners steun en aansluiting bij Europa hopen te vinden en veel verwachten van het associatieverdrag: "Oekraïne is een beginnende democratische staat. De bevolking is in opstand gekomen tegen de voormalige corrupte president Janoekovitsj omdat ze het beu zijn onder een juk van corruptie te leven. Of je nou links of rechts bent, ik vind dat we deze mensen moeten steunen".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen