Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Verdrag met Oekraïne betekent meer dierenleed'

Geplaatst opzondag 20 maart 2016 - 14:21

Als Nederland instemt met het associatieverdrag met Oekraïne, dan steunen we corruptie, kinderarbeid en dierenleed.

Dat zei Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) zondag in het L1-radioprogramma de Stemming. Wassenberg ging in debat over het aanstaande referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne met Henk Donners, docent aan de universiteit van Kiev.

Kippenbedrijf
"Het associatieverdrag met de Oekraïne zet de deur open voor alles wat we in Nederland niet willen hebben", zegt Wassenberg. Als voorbeeld noemt hij een immens Oekraïens kippenbedrijf, waar de omstandigheden voor de dieren slecht zouden zijn. ING en Rabobank willen 170 miljoen euro investeren in dit bedrijf dat eigendom is van een hooggeplaatste Oekraïner. Het bedrijf telt nu 330 miljoen kippen en dat moeten er volgens Wassenberg 560 miljoen worden. Wassenberg: "dat zijn meer kippen dan we in heel Nederland fokken."

Producten uit Oekraïne
Als het verdrag in werking treedt kunnen producten uit het Oost-Europese land zonder enige beperking naar Nederland komen denkt Wassenberg. Veel van die producten zijn gemaakt door kinderarbeid in fabrieken en boerderijen. "Ik ga tijdens het referendum dus tegen het verdrag stemmen", verzekerde hij. Henk Donners die afwisselend woont in Nuth en Kiev vindt het juist verstandig dat de Nederlandse kiezer ja stemt tijdens het referendum. "Juist met dit verdrag kunnen we iets doen. Dan gelden dezelfde regels voor Oekraïense ondernemers als voor Nederlandse ondernemers", weet Donners.

Corruptie
Wassenberg denkt dat dat niet gaat gebeuren. Want in het verdrag staat volgens hem niets over een termijn of sancties voor het aanpassen van de dierenwelzijnsregels in Oekraïne. De voordelen van het verdrag komen volgens Wassenberg bij een corrupte bovenlaag. "De bevolking wordt er niet beter van". Donner ziet dat anders, hij merkt dat de meeste Oekraïners steun en aansluiting bij Europa hopen te vinden en veel verwachten van het associatieverdrag: "Oekraïne is een beginnende democratische staat. De bevolking is in opstand gekomen tegen de voormalige corrupte president Janoekovitsj omdat ze het beu zijn onder een juk van corruptie te leven. Of je nou links of rechts bent, ik vind dat we deze mensen moeten steunen".

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen