Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdeeldheid over zorg om veilig drinkwater

Geplaatst opdinsdag 5 januari 2016 - 6:05

Overheden en drinkwaterbedrijven zijn verdeeld over de vraag hoe het Limburgse drinkwater beschermd moet worden.

Dat schrijft Dagblad de Limburger/ Limburgs Dagblad dinsdag.

Afgelopen jaar legde drinkwaterbedrijf WML maandenlang de inname uit de Maas stil, toen bleek dat er zogeheten pyrazool in het water zaten.

Klimaatverandering
De kans is groot dat zich komende jaren vaker soortgelijke problemen voor gaan doen. Als gevolg van de klimaatverandering neemt niet alleen het risico op hoogwater toe, maar dreigen ook vaker zeer droge periodes. Lozingen van fabrieken op de Maas gaan in die periodes gewoon door, terwijl de geloosde stoffen dan onvoldoende verdund worden.

Onbekende stoffen
Onderzoek naar de risico’s van stoffen vergt soms jaren. Reden voor gedeputeerde Daan Prevoo om nu al te pleiten voor een onderzoek naar de tientallen nog onbekende stoffen in het Maaswater. De waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zien zo’n onderzoek niet zitten. Het is te groot en te omslachtig, stellen ze. De drinkwaterbedrijven zouden het liefst vervuilende stoffen indelen in categorieën, en daar normen aan koppelen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Uitspraak geding over lozing van pyrazool uitgesteld
Lozing pyrazool vanaf Chemelot weer onder controle
Lozing van pyrazool in Maas onder controle
Persconferentie DSM en Chemelot over vervuild Maaswater
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen