Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdeeldheid over coalitie groot in Sittard-Geleen

Geplaatst opvrijdag 20 april 2018 - 6:37

Er is nog steeds geen zicht op de vorming van een coalitie in Sittard-Geleen. Dat komt omdat de verdeeldheid tussen de maar liefst twaalf partijen in de gemeenteraad over de gewenste coalitie groot is.

Informateur Ad Lutters heeft met alle partijen gesproken en donderdagavond zijn advies bekend gemaakt.

Twee partijen
Volgens Lutters is een coalitie van de twee grootste partijen GOB en CDA met GroenLinks de meest voor de hand liggende keuze op basis van de verkiezingsuitslag.

Daarbij ging GOB van acht naar negen zetels, het CDA van negen naar acht en GroenLinks van drie naar vier zetels. Samen is die combinatie goed voor 21 van de 37 zetels.

Progressief blok
Maar GroenLinks heeft samen met de lokale partij DNA, SP en PvdA een progressief blok gevormd. En dat wil niet samenwerken met het CDA omdat ze felle kritiek hebben op de bestuursstijl van die partij de afgelopen vier jaar.

Alternatieven
Andere opties die op papier mogelijk zijn, behelzen dan een coalitie van GOB, CDA en een aantal kleine partijen. Of een combinatie van GOB, het progressieve blok en nog een partij.

Het GOB zelf zegt te willen gaan voor een coalitie van CDA, GOB, VVD en het progressief blok. Die zou dan goed zijn voor 27 van de 37 raadszetels.

Begin volgende week moet er meer duidelijkheid komen.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen