Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdachten in groot Limburgs OV-schandaal vrijgesproken

Geplaatst opdonderdag 21 december 2017 - 13:00

De voormalige NS-top en oud Veolia-directeur René de Beer zijn vrijgesproken van fraude bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. Dat heeft de rechter bepaald.

De Beer stond samen met onder meer voormalig NS-topman Timo Huges voor de rechter, omdat er vals spel gespeeld zou zijn bij de nieuwe aanbesteding. Daarbij waren volgens justitie ook vier anderen betrokken. Ook zij werden vrijgesproken door de rechter.

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat er sprake is van valsheid in geschrifte, omkoping en het lekken van bedrijfgeheimen. Ook de NS zelf wordt niet veroordeeld. De rechter is wel van mening dat De Beer op 'ongebruikelijke wijze' is ingezet, maar ziet dit niet als strafbaar feit.

Schijnconstructie
In eerste instantie won NS-dochter Abellio/Qbuzz de concessie, maar omdat er fraude gepleegd zou zijn ging de aanbesteding naar Arriva.

Q-buzz-oprichter Leon S. bedacht volgens justitie een schijnconstructie om oud-Veolia-directeur René de Beer voor de NS te laten werken. Dat ging via een tussenbureau (PTRM) van Rob van B. Toenmalig NS-directeur Timo Huges wist hiervan en greep niet in, zo was het verwijt van het Openbaar Ministerie.

Nederlaag
Het Openbaar Ministerie leidt met deze uitspraak een zware nederlaag. Justitie eistte celstraffen voor de verdachten. De officier van justitie liet meteen na het vonnis weten ‘teleurgesteld’ te zijn. Hij zei eerst het vonnis te willen bestuderen voor hij een nadere reactie wilde geven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen