Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdachte zaak Nicky Verstappen: wie is Jos Brech?

Geplaatst opwoensdag 22 augustus 2018 - 13:10

De 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld is de verdachte in de langlopende moordzaak rondom Nicky Verstappen uit Heibloem. Maar wie is deze man?

Woensdagmiddag is er tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat er een dna-match is met de 55-jarige man uit Simpelveld. Hij was vrijgezel en woonde lange tijd bij zijn moeder. De politie maakte zijn foto en identiteit bekend.

Zomerkamp
Jos Brech woonde in 1998, het jaar dat Nicky Verstappen op 11-jarige leeftijd dood werd gevonden op de Brunssumerheide, in Simpelveld. Brech was destijds 35 jaar. Hij was geen bekende van de jongen uit Heibloem.

Lees ook: Mega dna-onderzoek in zaak Nicky Verstappen levert match op

Passant
Opvallend genoeg werd Brech 20 jaar geleden wel gezien in de buurt van de Brunssumerheide. Sterker nog, hij werd door de politie weggestuurd bij een afzetting tijdens het onderzoek naar de vermissing van Nicky Verstappen. Er werd een proces-verbaal opgemaakt. In het dossier stond daardoor dat hij als passant in de buurt was. Hij is twee keer als getuige gehoord, maar niet eerder als verdachte aangemerkt.

DNA
Uiteindelijk kwam de politie hem dit jaar op het spoor dankzij het dna-verwantschapsonderzoek. De man kwam in beeld omdat hij geen gehoor gaf aan de oproep om vrijwillig dna af te staan. Daarom werd dna afgenomen van familieleden en achtergebleven spullen van Brech. Dat leverde een match op. Sinds half februari is er geen contact meer tussen Brech en zijn familie, die hem in april als vermist opgaf.

Zedenzaak
De man uit Simpelveld was in het verleden actief bij de scouting in Heerlen en Nuth. Verder heeft hij enige jaren op het toenmalige kinderdagverblijf Olleke Bolleke in Brunssum gewerkt. In 1985 is hij in aanraking geweest met de politie vanwege een zedendelict. De zaak is geseponeerd en het delict is onbekend. "Dat kunnen we vanwege de archieftermijnen niet meer achterhalen in de systemen", aldus justitie.

Buschcrafter
De verdachte is een zogeheten bushcrafter en beheerst allerlei technieken waarmee hij kan overleven in de natuur. Hij kan leven van wat de natuur te bieden heeft en weet hoe hij water kan vinden en dat drinkbaar kan maken. Hij organiseerde onder meer reizen in Europa en was zelf ook geregeld op reis.

Lees ook: Vrienden zochten in Vogezen naar Jos Brech

Vogezen
Ook nu verblijft de man waarschijnlijk in Frankrijk. Hij heeft tegen zijn familie gezegd dat hij naar de Vogezen ging voor een wandeltocht. Een doorzoeking in zijn chalet heeft niks opgeleverd. De politie gaat er wel gewoon van uit dat hij nog in leven is.

Telefoonnummer
De politie heeft een speciaal telefoonnummer voor tips over Brech. Ze zijn bereikbaar op het nummer 088-1688999. Vanuit het buitenland: (+31)79-345 9 876.

Lees ook: Internationaal opsporingsbevel naar Jos Brech in zaak Nicky

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen