Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdachte witte plek ontdekt: onderzoek naar miltvuur

Geplaatst opmaandag 18 februari 2019 - 10:36

Tijdens werkzaamheden in Wanssum is een verdachte witte plek ontdekt. Deze week moet onderzoek uitwijzen of het om de infectieziekte miltvuur gaat.

Bij het verwijderen van boomstronken op het terrein van het voormalige gebouw Den Schellaert ontdekte de kraanmachinist donderdag een witte vlek. Dit kan wijzen op miltvuur, ook wel bekend als antrax.

Stilgelegd
De werkzaamheden op het terrein werden per direct stilgelegd. De kraanmachinist moest uit voorzorg ter plaatse ontsmet worden. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag direct een grondmonster genomen om te onderzoeken of het daadwerkelijk om miltvuur gaat.

Besmettelijk
Miltvuur is een besmettelijke ziekte waarvan mensen ernstig ziek kunnen worden. De ziekte komt tegenwoordig bijna niet meer voor in Nederland. Het wordt meestal overgedragen via een besmet dier. Vroeger werden dieren die overleden door miltvuur, begraven op het land. De boer strooide vervolgens bluskalk over deze cadavers heen. De begraafplaatsen staan daardoor ook wel bekend als witte kuilen.

De sporen van de antraxbacterie kunnen ook na tientallen jaren in de kuilen overleven en infecties veroorzaken.

Onderzoek
Bij het onderzoek naar de verdachte witte plek zijn geen botresten ontdekt. De NVWA heeft daardoor grondmonsters moeten nemen om te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek worden medio deze week verwacht. Tot die tijd liggen de werkzaamheden op het terrein van het voormalige gebouw Den Schellaert stil. Het gebied is afgezet met bouwhekken.

Volgens aanneemcombinatie Mooder Maas, die de werkzaamheden ter plaatse leidt, is er geen gevaar voor de omgeving.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen