Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verdachte witte plek ontdekt: onderzoek naar miltvuur

Geplaatst opmaandag 18 februari 2019 - 10:36

Tijdens werkzaamheden in Wanssum is een verdachte witte plek ontdekt. Deze week moet onderzoek uitwijzen of het om de infectieziekte miltvuur gaat.

Bij het verwijderen van boomstronken op het terrein van het voormalige gebouw Den Schellaert ontdekte de kraanmachinist donderdag een witte vlek. Dit kan wijzen op miltvuur, ook wel bekend als antrax.

Stilgelegd
De werkzaamheden op het terrein werden per direct stilgelegd. De kraanmachinist moest uit voorzorg ter plaatse ontsmet worden. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag direct een grondmonster genomen om te onderzoeken of het daadwerkelijk om miltvuur gaat.

Besmettelijk
Miltvuur is een besmettelijke ziekte waarvan mensen ernstig ziek kunnen worden. De ziekte komt tegenwoordig bijna niet meer voor in Nederland. Het wordt meestal overgedragen via een besmet dier. Vroeger werden dieren die overleden door miltvuur, begraven op het land. De boer strooide vervolgens bluskalk over deze cadavers heen. De begraafplaatsen staan daardoor ook wel bekend als witte kuilen.

De sporen van de antraxbacterie kunnen ook na tientallen jaren in de kuilen overleven en infecties veroorzaken.

Onderzoek
Bij het onderzoek naar de verdachte witte plek zijn geen botresten ontdekt. De NVWA heeft daardoor grondmonsters moeten nemen om te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek worden medio deze week verwacht. Tot die tijd liggen de werkzaamheden op het terrein van het voormalige gebouw Den Schellaert stil. Het gebied is afgezet met bouwhekken.

Volgens aanneemcombinatie Mooder Maas, die de werkzaamheden ter plaatse leidt, is er geen gevaar voor de omgeving.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen