Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verdachte witte plek ontdekt: onderzoek naar miltvuur

Geplaatst opmaandag 18 februari 2019 - 10:36

Tijdens werkzaamheden in Wanssum is een verdachte witte plek ontdekt. Deze week moet onderzoek uitwijzen of het om de infectieziekte miltvuur gaat.

Bij het verwijderen van boomstronken op het terrein van het voormalige gebouw Den Schellaert ontdekte de kraanmachinist donderdag een witte vlek. Dit kan wijzen op miltvuur, ook wel bekend als antrax.

Stilgelegd
De werkzaamheden op het terrein werden per direct stilgelegd. De kraanmachinist moest uit voorzorg ter plaatse ontsmet worden. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag direct een grondmonster genomen om te onderzoeken of het daadwerkelijk om miltvuur gaat.

Besmettelijk
Miltvuur is een besmettelijke ziekte waarvan mensen ernstig ziek kunnen worden. De ziekte komt tegenwoordig bijna niet meer voor in Nederland. Het wordt meestal overgedragen via een besmet dier. Vroeger werden dieren die overleden door miltvuur, begraven op het land. De boer strooide vervolgens bluskalk over deze cadavers heen. De begraafplaatsen staan daardoor ook wel bekend als witte kuilen.

De sporen van de antraxbacterie kunnen ook na tientallen jaren in de kuilen overleven en infecties veroorzaken.

Onderzoek
Bij het onderzoek naar de verdachte witte plek zijn geen botresten ontdekt. De NVWA heeft daardoor grondmonsters moeten nemen om te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek worden medio deze week verwacht. Tot die tijd liggen de werkzaamheden op het terrein van het voormalige gebouw Den Schellaert stil. Het gebied is afgezet met bouwhekken.

Volgens aanneemcombinatie Mooder Maas, die de werkzaamheden ter plaatse leidt, is er geen gevaar voor de omgeving.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen