Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdachte weggestuurd bij hoger beroep shishamoord: 'Eruit!'

Geplaatst opmaandag 12 april 2021 - 16:18

Karim S. (28) is maandag weggestuurd tijdens het hoger beroep van de shishamoord. De Geleense verdachte richtte zich plots tot de nabestaanden van slachtoffer Hafed Merkikou. "Ik kijk jullie in de ogen!"

Het Hof kon zijn emotionele uitbarsting niet waarderen. "Mond dicht! U gaat nu de zaal uit."

Lees ook: Familie dode shishabaas: 'Rotte appel niet gepakt'

'Nooit gewild'
Karim werd maandag nog eens uitgebreid gehoord over wat er is gebeurd. Toen hem werd gevraagd of hij tot slot nog iets wilde zeggen, draaide hij zich om naar de nabestaanden. "Ik wil dat jullie de waarheid weten, dit raakt me echt. Dit heb ik nooit gewild. Ik heb hem niet vermoord!"

Het Hof reageerde woest. "Deze mensen hebben hun zoon en broer verloren. Zij wachten er niet op dat iemand die daarin een aandeel heeft gehad hen in de ogen kijkt. Nu gaat u naar beneden om af te koelen, dit pik ik niet. Eruit!" Na een afkoelperiode en excuses ging de zitting verder.

Mislukte overval
Op 8 februari 2017 werd Hafed Merkikou (29) doodgeschoten in zijn woning in Geleen. De man, eigenaar van een Sittardse shishalounge, werd volgens de verdachten slachtoffer van een mislukte woningoverval. Verdachte Karim zou tijdens een bezoek aan de shishalounge hebben gehoord dat Merkikou 'veel geld' in zijn woning had liggen en dat was aanleiding voor de overval.

Hafed Merkikou
Hafed Merkikou voor zijn Sittardse shishalounge Sahaya.
Foto: Facebook

Bajes-bekenden
Karim kende Carlo R. (33) vanuit de gevangenis, die op zijn beurt weer oud-bajesgenoot Dennis V. (44) optrommelde. "Erin, eruit, dat was de bedoeling", herhaalde Karim maandag zijn eerdere verklaring. Carlo had naar eigen zeggen weinig trek in de klus en regelde Dennis als vervanger. Die had een shotgun bij zich tijdens de overval. Gekregen van Carlo, claimde hij. Dat ontkende Carlo op zijn beurt.

Shotgun gebruikt
Hoe het ook zij; het wapen werd gebruikt tijdens de overval en dat kostte Merkikou het leven. Dennis was de schutter en kreeg daarvoor in eerste instantie 24 jaar gevangenisstraf. Karim, die met Dennis in de woning was, kreeg dezelfde straf. Carlo regelde volgens de rechter in Maastricht het wapen, ander inbreekmateriaal en de vluchtauto en kreeg 14 jaar celstraf. Het trio ging in hoger beroep.

Lees ook: Jarenlange gevangenisstraffen voor shishamoord

Geld in de keuken
Maandag veranderden de verdachten amper iets aan eerdere verklaringen. Alleen Karim voegde iets toe; het plan voor de overval zou hem zijn ingefluisterd door de toenmalig vriendin van Merkikou. "Zij vertelde me dat er veel geld in de keuken lag, omdat ze wist dat ik geld nodig had." Dat verhaal wordt ten stelligste weersproken door de vrouw en haar advocaat Luc Bien.

Praat, alsjeblieft!
Ook de moeder van Merkikou nam het woord. Ze richtte zich tot de drie verdachten, die in haar ogen niet het volledige verhaal hebben verteld. "Jullie kennen de waarheid. Praat, praat alsjeblieft! Degene die dat doet, mag wat mij betreft met mij mee naar huis. Ik ben een moeder. Jullie hebben ook geliefden thuis zitten. Maar zeg dan alsjeblieft iets. Als er bloed door je hart stroomt, praat."

Justitie komt maandag later op de dag met nieuwe strafeisen in de zaak. Advocaten Ruud Gijsen (Carlo), Emile van Reydt (Karim) en Pepijn Slewe (Dennis) doen woensdag hun verhaal.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen