Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdachte 'taximoord': 'Ik was helemaal in paniek'

Geplaatst opvrijdag 8 juni 2018 - 13:19

De verdachte van de moord op de 24-jarige Maastrichtse taxichauffeur Ousman Magomadov blijft volhouden dat hij uit noodweer handelde.

De 46-jarige Wil van K. moest zich vrijdag voor de rechtbank in Maastricht verantwoorden voor de zogenoemde 'taximoord'.

Onenigheid ritprijs
In de nacht van 6 op 7 mei 2017 werd de 24-jarige taxichauffeur Magomadov doodgestoken in Spaubeek. De laatste rit die hij maakte was met Wil van K. Die rit ging van Maastricht naar Spaubeek. De verdachte zegt dat er onenigheid ontstond over de ritprijs, dat Magomadov hém aanviel met een mes en dat hij vervolgens uit zelfverdediging het mes afpakte en op de taxichauffeur instak. Het lichaam van de taxichauffeur werd uiteindelijk door wandelaars gevonden in het Duitse Schalbruch, net over de grens bij Susteren.

Lees ook: Dode man Schalbruch is taxichauffeur (24) uit Maastricht

Levens verwoest
De familie van Magomadov was bij de zitting aanwezig, onder anderen zijn tweelingbroer en ouders. Namens de vader werd een slachtofferverklaring voorgelezen. "Ik ben de vader van de man die door dit wezen in een menselijke gedaante is vermoord. Gepleegd met buitengewone wreedheid en lafhartigheid. De levens van alle leden van ons gezin zijn verwoest. Welk recht had hij om mijn zoon te vermoorden?"

Verdediging Van K.
Van K. zegt in zijn verdediging dat Magomadov hém aanviel, toen hij weigerde meer te betalen dan de vooraf afgesproken ritprijs. De taxichauffeur zou hem met een mes hebben bedreigd en aangevallen in de taxi, waarop Van K. het mes afpakte. Toen Magomadov hem vervolgens weer aanviel, zou hij in paniek op hem hebben ingestoken. Daarop gooide hij het mes uit de taxi, dumpte het lijk in Schalbruch en ging ervandoor richting het noorden.

Uiteindelijk kwam de taxi, die onder het bloed zat, zonder benzine te staan langs de A12 bij Zevenhuizen. In de buurt van de taxi werd Van K. opgepakt. Van het incident werd eerder een reconstructie gemaakt.

In Spaubeek werd in september een reconstructie gehouden van de taximoord.
Video: L1

Vragen
De rechtbank heeft vrijdag veel vragen voor Van K. Het lijkt de rechters niet onwaarschijnlijk dat Van K. de taxichauffeur heeft willen overvallen, met fatale gevolgen. Er is geen bewijs dat hij voor de taxirit wilde betalen en dat Magomadov een mes bij zich had. Daarbij vraagt de rechtbank zich vooral af waarom Van K. de taxichauffeur twaalf keer heeft gestoken en het lichaam in een verlaten gebied heeft gedumpt, als hij gehandeld heeft uit zelfverdediging.

Gewelddadig
Voor de 46-jarige Van K. is het niet de eerste keer dat hij voor de rechter verschijnt vanwege een incident met een taxichauffeur. Hij zat eerder 4,5 jaar vast, onder andere voor een overval en bedreiging van een taxichauffeur. Volgens zijn omgeving kan hij gewelddadig worden als hij zijn zin niet krijgt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen