Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdachte steekpartij azc Echt: 'Was mezelf niet'

Geplaatst opmaandag 11 oktober 2021 - 17:33

Asielzoeker Endurance B. (24) uit Nigeria was naar eigen zeggen niet zichzelf toen hij in april dit jaar zeven medebewoners van het azc in Echt neerstak.

De verdachte smeekte de rechter maandag tijdens een tweede pro formazitting om vergiffenis. "Ik was me niet bewust van wat er toen gebeurde", sprak hij de rechtbank in Roermond toe.

Pieter Baan Centrum
B. volgde de zitting via een videoverbinding, omdat hij nog tot 27 oktober in het Pieter Baan Centrum zit voor onderzoek. De rechter, justitie en B's advocaat Rick Engwegen gingen maandag, in afwachting van de resultaten van de observatiekliniek, niet gedetailleerd in op de zaak.

Justitie verdenkt de twintiger van zeven moordpogingen. De rechtbank buigt zich binnen drie maanden opnieuw over de zaak.

Lees ook: Asielzoeker vervolgd voor zeven moordpogingen in Echt

Zeven slachtoffers, twee zwaargewond
Op 21 april werden zeven bewoners van het azc in Echt neergestoken, onder wie een vrouw die een kind op de rug droeg. Twee mensen liepen ernstige verwondingen op. Getuigen zeggen dat verdachte Endurance B. riep: 'Ik vermoord jullie allemaal, ik ben een vampier.'

De rechter kon die uitspraak op de eerste zitting in augustus nog niet helemaal plaatsen en zei meer te willen weten. B. is daarom in september naar het Pieter Baan Centrum gestuurd.

Betrokken bij eerder incident
De asielzoeker zou eigenlijk één dag na de steekpartij van Echt worden overgeplaatst naar een andere opvanglocatie. Reden hiervoor was een ander incident waarbij B. een paar dagen voor de steekpartij betrokken was.

Lees ook: Verdachte steekpartij azc al eerder betrokken bij incident

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet eerder al weten dat de man het nieuws van de overplaatsing 's middags te horen kreeg, een paar uur voordat hij zijn medebewoners neerstak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen