Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdachte recyclingbedrijf Venlo langer in de cel

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2020 - 14:01

De 59-jarige man die afgelopen weekend is opgepakt bij een inval in een metaalrecyclingbedrijf in Venlo mag nog veertien dagen langer worden vastgehouden.

Dat heeft de Raadkamer van de Rechtbank Limburg bepaald. De andere verdachte die werd opgepakt is vrij snel na zijn aanhouding weer vrijgelaten, meldt het Openbaar Ministerie Limburg. Het gaat in beide gevallen om 'functionarissen' van het bedrijf aan de James Cookweg.

Inval
Bij de inval zaterdag werden honderden kilo's goud, tien vuurwapens en zeventien dure horloges in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op drie panden. Eerder nam de politie al 400.000 euro cash geld, een Maserati en een Porsche in beslag. Ook de administratie van het bedrijf is meegenomen. Het metaalrecyclingbedrijf wordt verdacht van witwassen, heling, valsheid in geschrifte en het overtreden van milieuregels.

Hoe het bedrijf geld zou witwassen en waar dat geld van afkomstig was, is nog onderwerp van onderzoek, zegt Marieke van der Molen van het Functioneel Parket. Volgens het parket is het in elk geval duidelijk dat de administratie de strafbare feiten moest verhullen.

Lees ook: Inval Venlo: 'Goud is messing, wapens gekregen na overval'

'Geen goud maar messing'
Volgens de advocaat van de 59-jarige verdachte zou het in beslag genomen goud geen goud zijn maar vooral messing. Op die bewering wil het Functioneel Parket nog niet reageren. "Het goud wordt de komende tijd gewogen, zodat we het zeker weten." Waar, wanneer en door wie het goud wordt onderzocht, wil Van der Molen niet kwijt.

Overtreding vergunningsvoorwaarden
Het Openbaar Ministerie kreeg het bedrijf in het vizier doordat er verschillende tips over waren binnengekomen. Het bedrijf zou het metaal dat op het terrein lag opgeslagen veel te hoog hebben opgestapeld. Hoger dan waar het een vergunning voor had. Doordat de metaalberg zo hoog was, vielen er regelmatig stukken op de terreinen ernaast, terwijl daar geen maatregelen getroffen zijn om milieuschade te voorkomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen