Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbouwing ROZ-gebouw tot cultuurpaleis januari van start

Geplaatst opdinsdag 15 december 2020 - 13:28

De renovatie van het al jaren leegstaande ROZ-gebouw in Maastricht gaat in januari 2021 van start.

In het voormalige L1-pand komen werkruimten voor muziek, dans, beeldende kunst en andere kunstvormen. De gemeente Maastricht heeft het pand overgedragen aan BOEi, dat samen met M-LABros een huurovereenkomst is aangegaan. BOEi zet zich in voor behoud van industrieel erfgoed, M-LABros is een creatief collectief dat zich de laatste jaren voor de renovatie van het ROZ-gebouw heeft ingezet

Bankastudios
Het is de bedoeling dat de Bankastudios, zoals het uit 1977 daterende ROZ-gebouw gaat heten, juni volgend jaar kan worden gebruikt door muzikanten en kunstenaars. Het stadsbestuur keert een eenmalige subsidie van 170.000 euro uit voor de verbouwing. De provincie doet met 200.000 euro ook een duit in het zakje. Verder levert het Elisabeth Strouven Fonds nog een bijdrage van 100.000 euro.

Lees ook: Subsidies voor ROZ-gebouw: verbouwing binnenkort van start

Sloopkogel
In 2016 dreigde het pand aan de Bankastraat tegen de vlakte te gaan. De gemeenteraad heeft het stadsbestuur destijds gevraagd om de initiatiefgroep M-LABroz meer tijd te geven om de plannen uit te werken om het pand te behouden.

Spaaklopen
In april 2019 liep de herontwikkeling van het oude ROZ-gebouw bijna op de klippen. Wethouder Janssen schreef destijds in een raadsinformatiebrief dat het zou zijn misgelopen omdat het burgerinitiatief zelf de aanvraag voor een bouwvergunning moest betalen. Volgens M-LABroz was dat een onjuiste conclusie.

Nieuw hoofdstuk
Arno Boon, directeur BOEi, is dan ook blij dat er eindelijk groen licht is voor de renovatie. "Met dank aan de lokale initiatiefnemers en samenwerkingspartners voegen we volgend jaar een nieuw hoofdstuk toe aan dit bijzondere gebouw, dat alleen al vanwege de bijzondere omroepgeschiedenis het bewaren waard is", zegt hij.

Forse investeringen
Wethouder Jim Janssen is tevreden dat er met BOEi een ervaren partner betrokken is bij het project van Stichting M-LABroz. Gedeputeerde Carla Brugman sluit zich daarbij aan. "De instandhouding van een markant gebouw en de invulling daarvan door de Stichting M-LABroz voor zowel stad, maar zeker ook voor de wijk vinden wij erg belangrijk", zegt ze. "Dat daarnaast forse investeringen worden gedaan in de verduurzaming van het gebouw is in deze tijd misschien vanzelfsprekend maar daarom zeker niet minder essentieel."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen