Overslaan en naar de inhoud gaan

Verborgen coronadoden: sterfte in Limburg flink gestegen

Geplaatst opvrijdag 3 april 2020 - 14:25

In het hele land zijn er in week 12 van dit jaar flink wat meer mensen overleden dan gemiddeld in de eerste tien weken van het jaar, maar de toename is het hoogst in Noord-Brabant en Limburg.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. De cijfers zijn naast de officiële cijfers over het aantal coronadoden van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gelegd.

Forse stijging
In week 13 zet de stijging die in week 12 al te zien was nog verder door: in Noord-Brabant en Limburg komt de verwachte sterfte in die week (23 tot en met 29 maart) uit op een stijging van zelfs 80 procent ten opzichte van de eerste tien weken van dit jaar bij elkaar.

Aantallen
In de eerste tien weken van dit jaar overleden 250 Limburgers. In week 12 alleen al overleden 329 inwoners van onze provincie. En voor week 13 heeft het CBS al overlijdensberichten ontvangen van 426 Limburgers, maar volgens schatting komen daar nog 53 overlijdens bij. Het totaal voor week 13 zal daarmee waarschijnlijk uitkomen op 479.

Leeftijden
Procentueel is er in week 12 (16 tot en met 22 maart) een toename in de overlijdens te zien bij alle 50-plussers. Vanaf week 13 lijkt de toename zich vooral te concentreren bij de 65-plussers, aldus het CBS.

Verborgen coronadoden
De hoge sterftecijfers zijn niet alleen maar te verklaren op basis van de officiële cijfers over het aantal coronadoden van het RIVM. Dat meldt alleen de overlijdens als bekend is als de overledene positief getest was op corona. Maar lang niet iedereen wordt getest, vanwege te beperkte capaciteit.

Het CBS krijgt wekelijks de sterftecijfers uit de bevolkingsregisters van gemeenten. Het vermoeden is daarom dat er veel meer mensen aan corona overlijden dan uit de officiële gegevens over coronadoden blijkt.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen