Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verboden kunst' van Aad de Haas te zien in Venlo

Geplaatst opzaterdag 30 mei 2020 - 22:29

Musea openen vanaf 1 juni weer de deuren. Het Limburgs Museum presenteert direct een expositie rondom de veelbesproken kunstenaar Aad de Haas, die 100 jaar geleden in Rotterdam is geboren en een groot deel van zijn leven in Limburg doorbracht.

De kunst van De Haas, die in 1972 in Schaesberg overleed, staat in het teken van erotiek, macht en religie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestempelden de Duitsers zijn werk als 'ontaarde kunst' en zette de bezetter hem gevangen.

Wahlwiller
Na zijn vrijlating in 1944 vestigde De Haas zich in Limburg, waar hij in conflict kwam met het bisdom in Roermond. De kruiswegstaties die hij schilderde voor de Heilige Cunibertuskerk in Wahlwiller moesten in 1949 op last van het Vaticaan worden verwijderd. In 1982 kwamen ze terug en in 2015 zijn ze door het Restauratie Atelier Limburg gerestaureerd.

Lees ook: Schilderingen Aad de Haas in kerk Wahlwiller opgeknapt

Estafette
Om De Haas te eren zet het Limburgs Museum in Venlo met de tentoonstelling Verboden Kunst de kunstenaar in het zonnetje. De expositie maakt deel uit van een estafette aan De Haas-tentoonstellingen. Schunck in Heerlen en het Chabot Museum in Rotterdam besteden ook aandacht aan De Haas.

Erotische kunstwerken
De erotische kunstwerken van De Haas dateren uit de laatste jaren van zijn leven. De machtsverhoudingen tussen man en vrouw in deze werken symboliseren de machtsverhoudingen waar hij zelf mee te maken kreeg. De verhoudingen tussen hem en de kerk en tussen hem en de Duitsers.

Video: L1

Dood
De schetsen wilde hij pas laten tonen na zijn dood. Dit vanwege zijn eerdere ervaringen waarin zijn kunst verboden en verbannen werd.

Kruiswegstaties
De kruisweg kwam vaak terug in zijn werk. Zo maakte hij kruiswegstaties voor het oude ziekenhuis in Heerlen. Hij schilderde deze direct op het stucwerk, zodat het moeilijker zou zijn om de werken weer te verwijderen. Toen het ziekenhuis werd afgebroken, zijn de kunstwerken door een aannemer uit het beton gehakt. Daarna zijn ze bewaard en gerestaureerd. Sinds 1985 hangen ze in het raadhuis van Landgraaf. Speciaal voor Verboden Kunst zijn drie van die kruiswegstaties naar het Limburgs Museum in Venlo gebracht.

Excuses en erkenning
Aad de Haas genoot tijdens zijn leven in Limburg relatief weinig erkenning. Toch bleef hij tot zijn dood op 51-jarige leeftijd hier. Hoewel hij leefde in conflict met het bisdom, inspireerde Limburg hem ook. Die strijd maakte dat hij ook deze opmerkelijke kunst kon maken. De Haas overleed in 1972. Het Bisdom bood pas in 1996 excuses aan. Verboden Kunst is nog tot 14 maart 2021 te bezichtigen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen