Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verbod op vuurwerk kan averechts effect hebben'

Geplaatst opzaterdag 11 januari 2020 - 15:45

Limburgse vuurwerkverkopers vrezen dat een geheel of zelfs een gedeeltelijk verbod op vuurwerk de invoer van zwaar illegaal vuurwerk zal bevorderen.

Het kabinet is na de schade en incidenten tijdens oud op nieuw van plan om het vuurwerkverbod verder uit te breiden.

Raddraaiers
"Het zijn de raddraaiers die voor de problemen zorgen, niet het vuurwerk zelf", zegt Wim Walther. Hij verkoopt in zijn tuincentrum in Beek vuurwerk in de laatste dagen van december. "Hier in Limburg hebben we amper problemen in de nieuwjaarsnacht, maar we krijgen toch weer strengere regels opgelegd. Het zij zo", verzucht hij.

Andere middelen
Zijn collega Ron Stienen in Sittard is het met hem eens. "Als straks ook al het knalvuurwerk en vuurpijlen zijn verboden, vinden de relschoppers wel weer andere middelen om politie en hulpverleners te belagen. Dat houdt niet op door vuurwerk aan banden te leggen."

Video: L1

Omzet
Toch leggen beiden zich neer bij een gedeeltelijk vuurwerkverbod, zoals de branchevereniging van vuurwerkhandelaren heeft voorgesteld. "Het zal ons omzet schelen en onze klanten zullen nu nog meer over de grens gaan inkopen, maar het is beter dan niets", zegt Ron Stienen. Hij heeft een rijwielzaak en is blij dat hij in de slappe periode van de fietsverkoop nog iets kan verdienen met de verkoop van vuurwerk. Met een totaalverbod zou het voor hem erg moeilijk worden om de zaak draaiende te houden.

Lees ook: Veel Limburgse gemeenten voor vuurwerkverbod

Vuurwerkverbod
Veel fracties van Limburgse partijen zijn voor een vuurwerkverbod, bleek eerder uit een rondgang van L1. In onder meer Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo is een meerderheid van de partijen in de raad waarschijnlijk voor een vuurwerkverbod. De opvattingen variëren van een algeheel vuurwerkverbod tot het instellen van vuurwerkvrije zones.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen