Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod op oplaten ballonnen: Limburg loopt flink achter

Geplaatst opdinsdag 9 juni 2020 - 9:01

Steeds meer gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen. In een jaar is het aantal gemeenten met een verbod verdubbeld. Limburgse gemeenten zien alleen nog geen heil in zo'n verbod.

Dat staat in een onderzoek van Stichting De Noordzee.

Koplopers
De kustprovincies zijn koploper als het gaat om een verbod op het oplaten van ballonnen. In Friesland heeft 78 procent van de gemeenten een verbod. En ook in Noord-Holland (60 procent) Groningen (58), Zeeland en Zuid-Holland (beiden 54 procent) verbieden de meeste gemeenten het oplaten van ballonnen.

Limburg bungelt onderaan de lijst van provincies. Hier geldt in slechts 13 procent van de gemeenten een verbod op het oplaten van ballonnen.

Limburg
Vier Limburgse gemeenten hebben een expliciet verbod: Venlo, Leudal, Echt-Susteren en Valkenburg aan de Geul. Daarnaast geldt in twaalf Limburgse gemeenten een ontmoedigingsbeleid. De overige vijftien gemeenten hebben geen specifieke bepalingen voor het oplaten van ballonnen.

Toch zie je ook in Limburg dat gemeenten voorzichtig bezig zijn met het bepalen van een beleid omtrent ballonnen. Een jaar geleden was er in 23 gemeenten nog geen enkele vorm van geleid rond ballonnen. Dat is inmiddels al iets verschoven.

Impact op natuur
Ballonnen hebben een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

De verantwoordelijkheid voor het ballonoplaatbeleid ligt sinds 2014 bij de gemeenten. Sinds die tijd monitort Stichting De Noordzee de stand van zaken per gemeente. De afgelopen twee jaar ziet de stichting de cijfers sterk stijgen. Vorig jaar maart had 17 procent van de Nederlandse gemeenten een verbod op ballonoplatingen. Dat is nu gestegen naar 41 procent, aldus het onderzoek.

Minstens twaalf gemeenten buigen zich op dit moment over een verbod en zullen dat naar verwachting komende maanden vastleggen in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen