Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod op nieuwe geitenstallen om gezondheidsrisico's

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 19:42

Een meerderheid van het Limburgs Parlement wil een verbod op nieuwe geitenhouderijen in Limburg. Ook bestaande geitenhouderijen zouden niet verder mogen uitbreiden.

De Partij voor de Dieren (PvdD) in Limburg had vrijdag een motie van die strekking ingediend.

Longontsteking
De politieke meerderheid in Provinciale Staten wil de
geitenstand in Limburg bevriezen in verband met risico's voor de volksgezondheid. Aanleiding is recent onderzoek naar het mogelijk verhoogde risico op longontsteking bij omwonenden van geitenhouderijen.

Lees ook: Nieuw onderzoek: 'Geiten vergroten kans op longontsteking'

Haalbaarheid
Nu de motie is aangenomen, moet het provinciebestuur ermee aan de slag. Er moet onder andere onderzocht worden of een geitenstop juridisch haalbaar is. Zodra dat duidelijk is, wordt bekend of er écht een verbod op de uitbreiding van geitenstallen komt.

De geitenstop zou vervolgens gelden tot een groot aanvullend onderzoek naar de gezondheidsrisico's klaar is. Dat onderzoek van de RIVM moet in 2020 klaar zijn.

Lees ook: LLTB verbijsterd over voorgestelde geitenstop

Al van kracht
In Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant is op dit moment al een bouwstop van kracht.

Vóór de motie stemden, behalve de Partij voor de Dieren, ook PvdA, SP, VVD, D66, Lokaal Limburg, GroenLinks en de Volkspartij Limburg. De enige partijen die tegen stemden waren CDA en PVV.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen