Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod op nieuwe geitenstallen om gezondheidsrisico's

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 19:42

Een meerderheid van het Limburgs Parlement wil een verbod op nieuwe geitenhouderijen in Limburg. Ook bestaande geitenhouderijen zouden niet verder mogen uitbreiden.

De Partij voor de Dieren (PvdD) in Limburg had vrijdag een motie van die strekking ingediend.

Longontsteking
De politieke meerderheid in Provinciale Staten wil de
geitenstand in Limburg bevriezen in verband met risico's voor de volksgezondheid. Aanleiding is recent onderzoek naar het mogelijk verhoogde risico op longontsteking bij omwonenden van geitenhouderijen.

Lees ook: Nieuw onderzoek: 'Geiten vergroten kans op longontsteking'

Haalbaarheid
Nu de motie is aangenomen, moet het provinciebestuur ermee aan de slag. Er moet onder andere onderzocht worden of een geitenstop juridisch haalbaar is. Zodra dat duidelijk is, wordt bekend of er écht een verbod op de uitbreiding van geitenstallen komt.

De geitenstop zou vervolgens gelden tot een groot aanvullend onderzoek naar de gezondheidsrisico's klaar is. Dat onderzoek van de RIVM moet in 2020 klaar zijn.

Lees ook: LLTB verbijsterd over voorgestelde geitenstop

Al van kracht
In Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant is op dit moment al een bouwstop van kracht.

Vóór de motie stemden, behalve de Partij voor de Dieren, ook PvdA, SP, VVD, D66, Lokaal Limburg, GroenLinks en de Volkspartij Limburg. De enige partijen die tegen stemden waren CDA en PVV.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen