Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verbod op nieuwe geitenstallen om gezondheidsrisico's

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 19:42

Een meerderheid van het Limburgs Parlement wil een verbod op nieuwe geitenhouderijen in Limburg. Ook bestaande geitenhouderijen zouden niet verder mogen uitbreiden.

De Partij voor de Dieren (PvdD) in Limburg had vrijdag een motie van die strekking ingediend.

Longontsteking
De politieke meerderheid in Provinciale Staten wil de
geitenstand in Limburg bevriezen in verband met risico's voor de volksgezondheid. Aanleiding is recent onderzoek naar het mogelijk verhoogde risico op longontsteking bij omwonenden van geitenhouderijen.

Lees ook: Nieuw onderzoek: 'Geiten vergroten kans op longontsteking'

Haalbaarheid
Nu de motie is aangenomen, moet het provinciebestuur ermee aan de slag. Er moet onder andere onderzocht worden of een geitenstop juridisch haalbaar is. Zodra dat duidelijk is, wordt bekend of er écht een verbod op de uitbreiding van geitenstallen komt.

De geitenstop zou vervolgens gelden tot een groot aanvullend onderzoek naar de gezondheidsrisico's klaar is. Dat onderzoek van de RIVM moet in 2020 klaar zijn.

Lees ook: LLTB verbijsterd over voorgestelde geitenstop

Al van kracht
In Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant is op dit moment al een bouwstop van kracht.

Vóór de motie stemden, behalve de Partij voor de Dieren, ook PvdA, SP, VVD, D66, Lokaal Limburg, GroenLinks en de Volkspartij Limburg. De enige partijen die tegen stemden waren CDA en PVV.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen