Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verbod op nieuwe geitenstallen om gezondheidsrisico's

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 19:42

Een meerderheid van het Limburgs Parlement wil een verbod op nieuwe geitenhouderijen in Limburg. Ook bestaande geitenhouderijen zouden niet verder mogen uitbreiden.

De Partij voor de Dieren (PvdD) in Limburg had vrijdag een motie van die strekking ingediend.

Longontsteking
De politieke meerderheid in Provinciale Staten wil de
geitenstand in Limburg bevriezen in verband met risico's voor de volksgezondheid. Aanleiding is recent onderzoek naar het mogelijk verhoogde risico op longontsteking bij omwonenden van geitenhouderijen.

Lees ook: Nieuw onderzoek: 'Geiten vergroten kans op longontsteking'

Haalbaarheid
Nu de motie is aangenomen, moet het provinciebestuur ermee aan de slag. Er moet onder andere onderzocht worden of een geitenstop juridisch haalbaar is. Zodra dat duidelijk is, wordt bekend of er écht een verbod op de uitbreiding van geitenstallen komt.

De geitenstop zou vervolgens gelden tot een groot aanvullend onderzoek naar de gezondheidsrisico's klaar is. Dat onderzoek van de RIVM moet in 2020 klaar zijn.

Lees ook: LLTB verbijsterd over voorgestelde geitenstop

Al van kracht
In Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant is op dit moment al een bouwstop van kracht.

Vóór de motie stemden, behalve de Partij voor de Dieren, ook PvdA, SP, VVD, D66, Lokaal Limburg, GroenLinks en de Volkspartij Limburg. De enige partijen die tegen stemden waren CDA en PVV.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen