Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod op lachgas: middel is gevaarlijker dan gedacht

Geplaatst opmaandag 9 december 2019 - 13:29

Lachgas mag niet meer als roesmiddel worden gebruikt. Het kabinet verbiedt het onder jongeren razend populaire middel, omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht.

Voor gebruik in de slagroomspuit en verdoving bij de tandarts en ziekenhuis blijft lachgas wel toegestaan.

Zwarte lijst
Lachgas komt op een zwarte lijst van de Opiumwet, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer. Daarop staan onder meer het plantaardige qat en slaapmiddelen. "Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken", vindt Blokhuis.

Lachgaswinkel
Venray kende in augustus de primeur van de eerste lachgaswinkel van Nederland. Hoewel de gemeente niet blij was met de winkel, kon ze de komst ervan niet verhinderen vanwege een gebrek aan regelgeving. Sindsdien zijn er steeds meer gemeenten die lachgas op eigen initiatief in de ban hebben gedaan.

Lees ook: Venray krijgt lachgaswinkel: gemeente niet blij

Eind september sloot de Venrayse lachgaswinkel zijn deur overigens alweer. Volgens de eigenaar was er nog geen behoefte aan een fysieke winkel. Burgemeester Hans Gilissen van Venray greep de sluiting aan om opnieuw aan te dringen op landelijke regelgeving.

Maatregelen
Burgemeesters, politiechefs en artsen dringen al langer aan op maatregelen tegen lachgas. Blokhuis wachtte de bevindingen af van drugsbeoordelingscommissie CAM, dat nieuwe drugs onderzoekt.

Ernstige schade
Het CAM ziet niet alleen bij overmatig gebruik gevaren. Wie bijvoorbeeld zonder het te weten een vitamine B12-tekort heeft, kan al na een enkel ballonnetje "ernstige neurologische schade" oplopen.

Het aantal meldingen van gezondheidsklachten na lachgasgebruik steeg de afgelopen jaren snel.

Gevaar in verkeer
Blokhuis maakt zich extra zorgen omdat de gebruikers vaak jong, onervaren en kwetsbaar zijn. Bovendien is lachgas een gevaar in het verkeer.

L1 testte het effect van lachgas op de rijvaardigheid. De conclusie: rijden is niet verantwoord. Lachgas beïnvloedt bijvoorbeeld je reactiesnelheid en je zicht.

Bekijk hier de test terug.

Uitzondering
Het leek moeilijk om lachgas te verbieden. Het gas wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld slagroomspuiten en als verdovend middel in de tandartsstoel of spreekkamer. Voor zulk "eigenlijk gebruik" maakt de wet straks een uitzondering.

Dan moet wel heel precies duidelijk zijn waarvoor lachgas wél toegestaan moet blijven. Blokhuis en justitieminister Ferd Grapperhaus gaan daarover komende tijd met leveranciers en afnemers praten.

Drie jaar geleden
Jongeren ontdekten lachgas pas massaal toen de rechter het gebruik drie jaar geleden vrijgaf. Voordien werd het aangemerkt als geneesmiddel en golden er strenge regels.

Ook de regeringspartijen lijken verdeeld over lachgas. Vooral CDA en ChristenUnie drongen aan op een verbod. Vrijzinniger partijen als VVD en D66 zijn terughoudender. Blokhuis is niettemin "optimistisch" over dit "gezondverstandvoorstel".

Negen maanden
Het verbod kan over een maand of negen ingaan, denkt Blokhuis. De staatssecretaris roept gemeenten op om lachgas tot die tijd al zoveel mogelijk terug te dringen. Producenten vraagt hij alleen nog klanten te bedienen die het middel goed gebruiken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen