Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verbod op imidacloprid heeft vergaande gevolgen'

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2016 - 14:36

Een verbod op gebruik van het bestrijdingsmiddel imidacloprid zou vergaande gevolgen hebben voor de tuinders en boomkwekers in Limburg.

Dat verwacht de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

Verbod
Staatssecretaris Martijn van Dam dreigt met een verbod op het bestrijdingsmiddel. Volgens imkers veroorzaakt het product sterfte van insecten en vogels. Van Dam geeft telers nog tot maart de gelegenheid om de normoverschrijding terug te dringen en daarmee ook de aanwezigheid van het bestrijdingsmiddel in de natuur.

Het insecticide imidacloprid wordt vooral gebruikt in de glastuinbouw. Restanten van het middel komen terecht in sloten en beken.

Insecten
Vooral voor paprikatelers is het bestrijdingsmiddel belangrijk omdat ze er insecten in de kas mee verdelgen, aldus een woordvoerder van de LLTB. Onduidelijk is nog welk alternatief er is voor het middel.

Imkers
Imkers vinden dat het verbod er meteen moet komen. Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw hebben de bijenhouders de afgelopen jaren te maken gekregen met massale bijensterfte. Ook milieuorganisaties als Greenpeace, Natuur en Milieu en de Vogelbescherming vragen de Tweede Kamer om imidacloprid meteen te verbieden.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Mezenplaag teistert Limburgse fruittelers
LLTB aan de slag met 'natuurinclusieve' landbouw
Enquête: Boeren willen natuurvriendelijker gaan werken
LLTB blij met bonus voor koeien in de wei
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen