Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verbod op gebruik neodymium in windmolens niet houdbaar'

Geplaatst opdinsdag 19 januari 2021 - 12:28

De VVD in het Limburgs Parlement vraagt zich af of het beleid van de provincie tegen het gebruik van het 'gevaarlijke' metaal neodymium in windmolens juridisch wel houdbaar is.

Het beleid houdt in dat er geen vergunning wordt verleend aan windmolens met daarin nieuw gewonnen neodymium en er ook geen medewerking aan wordt verleend; in gerecyclede vorm vindt de provincie het metaal wel toelaatbaar.

Lees ook: Geen nieuw gebruik 'gevaarlijk' metaal in windmolens

Bedenkingen
Maar de VVD heeft 'stevige bedenkingen' bij de juridische onderbouwing daarvan, zo blijkt uit schriftelijke vragen. Volgens VVD-statenlid Herman Nijskens kan volgens de huidige regels een vergunning voor een windmolen niet geweigerd worden omwille van milieuschade in China. Daar wordt neodymium gewonnen. "Dat is ruimtelijk niet relevant volgens de Wet ruimtelijke ordening", aldus Nijskens.

Eigen land
Verder betoogt hij dat de wet alleen maar voorwaarden toestaat die te maken hebben 'met het beschermen van door de Nederlandse bouwregelgeving gereguleerde belangen'. Vandaar dat hij wil weten waar het beleid van het provinciebestuur juridisch op is gebaseerd. En of het bereid af te zien van dat beleid.

Milieu- en gezondheidsschade
Het provinciebestuur liet onderzoek doen naar de gevaren van het metaal neodymium naar aanleiding van een aangehouden motie van de PVV uit februari 2019. De PVV stelde destijds dat de winning ter plaatse in China van neodymium verwoestende effecten heeft op het milieu en de volksgezondheid.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen