Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod op afschieten lookalike gans na vergissing

Geplaatst opmaandag 12 november 2018 - 15:28

Het is met onmiddellijke ingang verboden om de kolgans af te schieten in Limburg. Die gans werd door een jager verward met een bedreigde ganzensoort.

Door het verbod hopen de provincie en de Faunabeheereenheid Limburg een einde te maken aan de verwarring.

Een jager dacht legaal een kolgans af te schieten maar achteraf bleek dat om de ernstig bedreigde, nauwelijks te onderscheiden, dwerggans te gaan. En het is in heel Europa verboden om daar op te schieten.

Lees meer: Wereldwijd bedreigde gans per ongeluk afgeschoten

Moeilijk
Het verbod op het afschieten van de kolgans is vanaf maandag 12:00 uur van kracht. "Het is namelijk erg moeilijk om in de vlucht het verschil tussen beide soorten te zien", laat de provincie weten. Het verbod geldt zolang niet duidelijk is of er nog meer dwergganzen in de provincie zijn.

Sancties
De dwerggans is wereldwijd bedreigd. Naar schatting verblijven er veertig in het land op doortocht naar het oosten. De gans werd pas één keer eerder gezien in Limburg. Het is nog niet bekend of de fout consequenties heeft voor de jager die de fatale vergissing maakte.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV