Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod op afschieten lookalike gans na vergissing

Geplaatst opmaandag 12 november 2018 - 15:28

Het is met onmiddellijke ingang verboden om de kolgans af te schieten in Limburg. Die gans werd door een jager verward met een bedreigde ganzensoort.

Door het verbod hopen de provincie en de Faunabeheereenheid Limburg een einde te maken aan de verwarring.

Een jager dacht legaal een kolgans af te schieten maar achteraf bleek dat om de ernstig bedreigde, nauwelijks te onderscheiden, dwerggans te gaan. En het is in heel Europa verboden om daar op te schieten.

Lees meer: Wereldwijd bedreigde gans per ongeluk afgeschoten

Moeilijk
Het verbod op het afschieten van de kolgans is vanaf maandag 12:00 uur van kracht. "Het is namelijk erg moeilijk om in de vlucht het verschil tussen beide soorten te zien", laat de provincie weten. Het verbod geldt zolang niet duidelijk is of er nog meer dwergganzen in de provincie zijn.

Sancties
De dwerggans is wereldwijd bedreigd. Naar schatting verblijven er veertig in het land op doortocht naar het oosten. De gans werd pas één keer eerder gezien in Limburg. Het is nog niet bekend of de fout consequenties heeft voor de jager die de fatale vergissing maakte.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen