Overslaan en naar de inhoud gaan

Verblijfsvergunning Gláucio en Márcia toch nog onzeker

Geplaatst opwoensdag 30 september 2015 - 7:21

Het is nog lang niet zeker of asielzoekers Gláucio (13), zijn zus Márcia (18) en hun moeder in Nederland mogen blijven.

De door staatssecretaris Dijkhoff beloofde definitieve verblijfsstatus is na een maand nog steeds niet afgegeven.

De staatssecretaris beloofde vorige maand dat de Venlose asielzoekers per direct een definitieve verblijfsstatus zouden krijgen. Dat dit nog niet is gebeurd, heeft te maken met het feit dat de vader van het gezin het land nog niet heeft kunnen verlaten. Hij is ziek.

Voorwaarde
Het vertrek van de vader was een voorwaarde voor een definitieve verblijfsvergunning voor de rest van het gezin. Een woordvoerder van het ministerie voor Veiligheid en Justitie laat aan L1 weten dat er op dit moment nog steeds sprake is van een tijdelijke verblijfsstatus, ondanks de eerdere toezegging.

Onzekerheid
Wat de gevolgen op lange termijn zijn voor het gezin is onduidelijk. Krijgen de moeder en de kinderen een definitieve verblijfsvergunning zodra de vader het land verlaten heeft of moeten ze alsnog het land uit? De woordvoerder van de staatssecretaris kan daar niets over zeggen.

De toekomst is dus opnieuw onzeker geworden voor Gláucio, Márcia en hun moeder. De woordvoerder laat in een reactie weten dat er sprake is van een tijdelijke verblijfsstatus, waarbij het voor de kinderen wél mogelijk is om naar school te gaan.

Lees ook: Gláucio en Márcia mogen toch in Nederland blijven

Toezegging
Eind vorige maand werd na veel media-aandacht door staatssecretaris Klaas Dijkhoff toegezegd dat het gezin na 15 jaar een definitieve verblijfsstatus zou krijgen. Alleen vader Luciano Ventura Thiago kwam niet in aanmerking voor een definitieve verblijfsvergunning omdat hij mogelijk een oorlogsverleden heeft in Angola, hun land van herkomst.

De vader zou per direct terug gestuurd worden naar Angola. Vanwege zijn medische toestand is de uitzetting maximaal zes maanden uitgesteld. Door dit uitstel krijgt het gezin nu geen definitieve verblijfsstatus.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Samsom en Spekman pleitten voor Márcia en Gláucio
ANP
Gláucio en Márcia mogen toch in Nederland blijven
Gláucio en Márcia 'verheugd' om besluit Dijkhoff
ANP
Uitzetting vader Gláucio en Márcia uitgesteld
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen