Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Verbiedt rechtbank ook motorclub Hells Angels?

Geplaatst opzondag 26 mei 2019 - 11:27

Wordt in navolging van Bandidos en Satudarah ook motorclub Hells Angels door de rechter verboden?

De rechtbank in Utrecht doet woensdag uitspraak in deze zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) betoogde in maart voor de rechtbank dat de club verboden moet worden.

Terugkrabbelen
Het OM krabbelde ongeveer tien jaar geleden terug bij een eerdere poging om de van oorsprong Amerikaanse motorclub te verbieden. "Anders dan toen vraagt het OM nu de verbodenverklaringen en ontbinding van de motorclub zelf en niet slechts tegen onderafdelingen of formele rechtspersonen die zijn opgezet namens charters of leden", motiveerde het OM destijds waarom het nogmaals wordt geprobeerd.

Lees ook: OM: alle Hells Angels-activiteiten beëindigen

Geweld verheerlijken
Volgens justitie 'verheerlijkt en faciliteert' Hells Angels geweld en andere misdrijven en wordt een cultuur in stand gehouden die steeds opnieuw leidt tot geweld. "Onze rechtsstaat kan niet accepteren dat verenigingen hun eigen leden met bedreiging en geweld dwingen onder alle omstandigheden te zwijgen tegen de overheid en opzegging van het lidmaatschap beantwoorden met afpersing en geweld", aldus de officier van justitie afgelopen maart tijdens de behandeling van de zaak.

'Valt niets te verbieden'
Maar, volgens de advocaat van de club is er helemaal geen sprake van een vereniging, dus valt er ook niets te verbieden. Volgens Geert-Jan Knoops gaat het om mensen in allerlei verschillende maatschappelijke functies die 'een keer per week naar een clubhuis gaan en een paar keer per jaar aan een run meedoen'. Nederland telt zestien Hells Angels-afdelingen, maar deze bestaan volgens hem eveneens onafhankelijk van elkaar. Wereldwijd gaat het om honderden afdelingen. "Er is geen wereldwijde organisatie met een internationaal bestuur."

Territoriumstrijd
Het OM wees tijdens de zaak onder andere op het in brand steken van café Dacus in Kerkrade, in maart 2015. Cor S., toen kandidaat-lid van de Hells Angels, kreeg tien jaar gevangenisstraf opgelegd. Het motief voor het in brand steken van dat café, dat ook wel bekend stond als het Bandidoscafé van Kerkrade, was volgens het OM de felle territoriumstrijd tussen de rivaliserende bikerbendes. Een gezin met jonge kinderen dat boven het café woonde ontsnapte ternauwernood aan de dood.

Bandidos en Satudarah
Het gerechtshof in Arnhem verbood Bandidos eind vorig jaar al definitief. De uitspraak van het hof in Den Haag over Satudarah wordt half juni verwacht, maar de rechtbank in Den Haag heeft eerder tot een verbod besloten De rechtbank in Assen heeft zich eerder dit jaar over een verbod op motorclub No Surrender gebogen. Wanneer die uitspraak komt, is nog niet bekend.

Lees ook: Wat moet je weten over de motorbendes in Limburg?

Buitenlandse tak
Het gaat en ging in al deze zaken overigens nadrukkelijk niet om strafzaken tegen individuele leden, maar om een civiele procedure om zowel de buitenlandse als de Nederlandse tak van de motorclubs in Nederland te verbieden.

Oud-militairen
Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland. De Limburgse onderdelen van de Hells Angels zijn de chapters South City en Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen