Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbiedt rechtbank ook motorclub Hells Angels?

Geplaatst opzondag 26 mei 2019 - 11:27

Wordt in navolging van Bandidos en Satudarah ook motorclub Hells Angels door de rechter verboden?

De rechtbank in Utrecht doet woensdag uitspraak in deze zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) betoogde in maart voor de rechtbank dat de club verboden moet worden.

Terugkrabbelen
Het OM krabbelde ongeveer tien jaar geleden terug bij een eerdere poging om de van oorsprong Amerikaanse motorclub te verbieden. "Anders dan toen vraagt het OM nu de verbodenverklaringen en ontbinding van de motorclub zelf en niet slechts tegen onderafdelingen of formele rechtspersonen die zijn opgezet namens charters of leden", motiveerde het OM destijds waarom het nogmaals wordt geprobeerd.

Lees ook: OM: alle Hells Angels-activiteiten beëindigen

Geweld verheerlijken
Volgens justitie 'verheerlijkt en faciliteert' Hells Angels geweld en andere misdrijven en wordt een cultuur in stand gehouden die steeds opnieuw leidt tot geweld. "Onze rechtsstaat kan niet accepteren dat verenigingen hun eigen leden met bedreiging en geweld dwingen onder alle omstandigheden te zwijgen tegen de overheid en opzegging van het lidmaatschap beantwoorden met afpersing en geweld", aldus de officier van justitie afgelopen maart tijdens de behandeling van de zaak.

'Valt niets te verbieden'
Maar, volgens de advocaat van de club is er helemaal geen sprake van een vereniging, dus valt er ook niets te verbieden. Volgens Geert-Jan Knoops gaat het om mensen in allerlei verschillende maatschappelijke functies die 'een keer per week naar een clubhuis gaan en een paar keer per jaar aan een run meedoen'. Nederland telt zestien Hells Angels-afdelingen, maar deze bestaan volgens hem eveneens onafhankelijk van elkaar. Wereldwijd gaat het om honderden afdelingen. "Er is geen wereldwijde organisatie met een internationaal bestuur."

Territoriumstrijd
Het OM wees tijdens de zaak onder andere op het in brand steken van café Dacus in Kerkrade, in maart 2015. Cor S., toen kandidaat-lid van de Hells Angels, kreeg tien jaar gevangenisstraf opgelegd. Het motief voor het in brand steken van dat café, dat ook wel bekend stond als het Bandidoscafé van Kerkrade, was volgens het OM de felle territoriumstrijd tussen de rivaliserende bikerbendes. Een gezin met jonge kinderen dat boven het café woonde ontsnapte ternauwernood aan de dood.

Bandidos en Satudarah
Het gerechtshof in Arnhem verbood Bandidos eind vorig jaar al definitief. De uitspraak van het hof in Den Haag over Satudarah wordt half juni verwacht, maar de rechtbank in Den Haag heeft eerder tot een verbod besloten De rechtbank in Assen heeft zich eerder dit jaar over een verbod op motorclub No Surrender gebogen. Wanneer die uitspraak komt, is nog niet bekend.

Lees ook: Wat moet je weten over de motorbendes in Limburg?

Buitenlandse tak
Het gaat en ging in al deze zaken overigens nadrukkelijk niet om strafzaken tegen individuele leden, maar om een civiele procedure om zowel de buitenlandse als de Nederlandse tak van de motorclubs in Nederland te verbieden.

Oud-militairen
Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland. De Limburgse onderdelen van de Hells Angels zijn de chapters South City en Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen