Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbazing in Stein over rellen rond avondklok

Geplaatst opzondag 24 januari 2021 - 14:56

Verbazing overheerst in Stein na de grote onrust zaterdagavond rond het plaatselijke winkelcentrum. Na opstootjes tussen een honderdtal jongeren en politie bleek vandaag een politieman lichtgewond te zijn geraakt. Veertien personen werden aangehouden.

Uit een eerste analyse blijkt dat de jongeren niet alleen uit Stein kwamen, maar ook uit de omringende gemeenten.

'Bewust confrontantie opgezocht'
"Dat maken we op uit de identiteitsgegevens van de mensen die aangehouden werden en uit de social media-berichten", aldus Marion Leurs, burgemeester van Stein. "Het was ook wel duidelijk dat dit geen spontaan protest was tegen de avondklok. Hier werd bewust gezocht naar de confrontatie. Waarom ze daarvoor Stein hebben uitgekozen weet ik niet. Eigenlijk was het hier juist rustig de laatste weken."

'Geschrokken'
"Ik ben wel echt geschrokken", vertelt de 80-jarige Ria Gelissen uit Stein. "Ik was op visite aan de overkant. Ik vond het echt griezelig. Ineens was er politie overal, het leek wel alsof het oorlog was. Er stonden misschien wel 16 politie-auto's. Ik heb er slecht van geslapen, ik vind het heel erg. Ze moesten eens nadenken wat ze doen."

Video: L1 & Orange Media

De politie had in de middag al aanwijzingen dat de situatie in Stein mogelijk uit de hand zou lopen, zo meldt burgemeester Leurs. Dat was ook de reden dat de politie al snel met een grote macht kon optreden. "Er circuleerden berichten op social media dat jongeren elkaar hier zouden treffen. Er zijn veertien mensen aangehouden, onder wie twee minderjarigen."

Handhaving
De keuze om de avondklok assertief te handhaven was bewust, zo bevestigt Marion Leurs. "Landelijk is aangegeven dat we strikt gaan handhaven. Na een gesprek ontstonden er rellen. Dan ontstaat er gevaar voor politie en demonstranten. Dan rest er maar een remedie, opschalen en ME inzetten en een streep trekken."

Leurs verwacht geen nieuwe rellen in de avond, maar blijft waakzaam. "Een herhaling uitsluiten kun je natuurlijk nooit. We bereiden ons allemaal voor op ongeregeldheden, waar we acuut op kunnen inspelen.

Logeren
De 80-jarige Ria Gelissen kwam door de avondklok en de rellen in haar woonplaats ook voor een moeilijk dilemma te staan. Ze durfde niet de straat op, maar tegen de tijd dat ze naar huis kon was het te laat. Door de avondklok. "Toen ben ik maar blijven logeren. Ik kon niet de straat op, dat vonden mijn kinderen niet goed. Het is erg dat het in Urk en Stein gebeurt, wat is dat nu voor reclame voor Stein?"

Bekijk hier het hele interview met burgemeester Leurs.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen