Overslaan en naar de inhoud gaan

Veolia verhaalt miljoenen op NS

Geplaatst opvrijdag 19 juni 2015 - 7:52

Vervoerder Veolia stelt de NS aansprakelijk voor alle schade die is geleden door de tegenwerking en spionage tijdens de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer.

Volgens een woordvoerster is het bedrag nog niet vastgesteld, maar loopt dat zeker in de miljoenen.

Hoofdelijk aansprakelijk
In een brief aan waarnemend directeur Engelhardt Robbe schrijft Veolia dat eventueel ook directieleden en oud-directeuren van de NS hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden. Eerder maakte ook al de provincie Limburg bekend de schade te zullen verhalen op waarschijnlijk NS-dochter Abellio.

Schijnconstructie
Aanleiding is het feit dat de NS via een schijnconstructie oud-directeur René de Beer van Veolia Limburg inhuurde. Die lekte vervolgens bedrijfsgevoelige informatie naar de concurrent. Ook blijkt dat de NS de concurrentie heeft tegengewerkt door vragen over bijvoorbeeld het gebruik van stations - die eigendom zijn van NS - pas op het laatste moment te beantwoorden. Veolia zegt dat het daardoor onmogelijk was een goed bod te doen voor het openbaar vervoer in Limburg.

Lees ook: Toezichthouder Veolia hielp NS

Rechter
NS-dochter Abellio won de aanbesteding. Toen de spionage bekend werd, zag Limburg van die gunning af, en ging de klus naar de nummer twee uit de aanbestedingsprocedure: Arriva. De directie van Abellio werd op non-actief gesteld en later moest ook NS-directeur Timo Huges opstappen. In de brief eist Veolia verder dat alle gegevens die illegaal bij de nationale spoorwegen terecht zijn gekomen, worden vernietigd.

Veolia wil vóór aanstaande dinsdag een reactie op de eisen. Gebeurt dat niet, dan dreigt het bedrijf naar de rechter te stappen. De NS wil de brief, die donderdagmiddag pas laat binnenkwam, eerst bestuderen voordat er een reactie komt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Veolia naar rechter als Arriva openbaar vervoer krijgt
Dinsdag principe-besluit over OV-aanbesteding
Openbaar vervoer in Limburg naar Arriva
'Bod Arriva voldoet ruimschoots aan gestelde eisen'
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen