Overslaan en naar de inhoud gaan

Veolia: provincie schat NS verkeerd in

Geplaatst opdonderdag 2 oktober 2014 - 16:44

Het is onbegrijpelijk dat de provincie Limburg maar niet wil inzien dat de NS geen reguliere marktpartij is. Dat zei de advocaat van Veolia donderdagmiddag tegen de voorzieningenrechter in Maastricht.

Veolia en de provincie stonden voor de rechter tegenover elkaar, in een kort geding dat door Veolia is aangespannen.

Uitsluiting
Veolia eist dat de provincie de NS uitsluit bij de aanbesteding van het regionale openbaar vervoer 2016-2031. Veolia betoogde kansloos te zijn bij de aanbesteding. Volgens Veolia koerst de NS of dochter Abellio op de overwinning af, omdat er geen gelijk speelveld is.

Deels is dat een gevolg van de monopoliepositie die de NS als landelijk vervoersbedrijf altijd heeft gehad. Zo zegt Veolia dat de NS te veel marktmacht heeft als het gaat om stations, intercity's en beschikbaar tijdelijk materieel, en dat de NS daar misbruik van maakt.

Geen grond
De provincie Limburg stelde dat er helemaal geen juridische grond is om de NS te weren. "De provincie is geen mededingingsautoriteit", zei advocaat Mark Birnage.

De aanbestedingsprocedure voor het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031 moet eind dit jaar zijn afgerond. De concessie omvat het huidige vervoer van Veolia, plus de huidige NS-stoptreinlijnen Heerlen-Sittard en Maastricht-Roermond, die voor het eerst regionaal mogen worden aanbesteed.

Grootste ooit
De opdracht is ongeveer 2 miljard euro waard, en dat is de grootste aanbesteding in de historie van het Nederlandse openbaar vervoer.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Geen machtsmisbruik NS bij aanbesteding Limburgs OV'
NS overtrad wet bij aanbesteding openbaar vervoer Limburg
NS speelde vals bij aanbesteding vervoer Limburg
Dienstregeling Heuvellandlijn kraakt door defecten
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen