Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Veolia: provincie schat NS verkeerd in

Geplaatst opdonderdag 2 oktober 2014 - 16:44

Het is onbegrijpelijk dat de provincie Limburg maar niet wil inzien dat de NS geen reguliere marktpartij is. Dat zei de advocaat van Veolia donderdagmiddag tegen de voorzieningenrechter in Maastricht.

Veolia en de provincie stonden voor de rechter tegenover elkaar, in een kort geding dat door Veolia is aangespannen.

Uitsluiting
Veolia eist dat de provincie de NS uitsluit bij de aanbesteding van het regionale openbaar vervoer 2016-2031. Veolia betoogde kansloos te zijn bij de aanbesteding. Volgens Veolia koerst de NS of dochter Abellio op de overwinning af, omdat er geen gelijk speelveld is.

Deels is dat een gevolg van de monopoliepositie die de NS als landelijk vervoersbedrijf altijd heeft gehad. Zo zegt Veolia dat de NS te veel marktmacht heeft als het gaat om stations, intercity's en beschikbaar tijdelijk materieel, en dat de NS daar misbruik van maakt.

Geen grond
De provincie Limburg stelde dat er helemaal geen juridische grond is om de NS te weren. "De provincie is geen mededingingsautoriteit", zei advocaat Mark Birnage.

De aanbestedingsprocedure voor het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031 moet eind dit jaar zijn afgerond. De concessie omvat het huidige vervoer van Veolia, plus de huidige NS-stoptreinlijnen Heerlen-Sittard en Maastricht-Roermond, die voor het eerst regionaal mogen worden aanbesteed.

Grootste ooit
De opdracht is ongeveer 2 miljard euro waard, en dat is de grootste aanbesteding in de historie van het Nederlandse openbaar vervoer.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Geen machtsmisbruik NS bij aanbesteding Limburgs OV'
NS overtrad wet bij aanbesteding openbaar vervoer Limburg
NS speelde vals bij aanbesteding vervoer Limburg
Dienstregeling Heuvellandlijn kraakt door defecten
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen