Vervoerder Veolia overweegt naar de rechter te stappen nu de NS niet in is gegaan op een verzoek om vertrouwelijke informatie te vernietigen.
Dat meldt het bedrijf aan Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad.
Vertrouwelijke gegevens
De spoorwegen kregen bedrijfsgeheimen van Veolia in handen door oud-directeur René de Beer van dat bedrijf in te huren. De vertrouwelijke gegevens die hij meenam, werden gebruikt om de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg te winnen.
Veolia: NS aansprakelijk
Veolia zegt miljoenen euro’s schade te hebben gelopen door de spionage en stelt de NS daarvoor aansprakelijk. Mogelijk worden ook directieleden en oud-directeuren zoals de onlangs weggestuurde Timo Huges aansprakelijk gesteld. Verder vordert Veolia dat de gegevens onder toezicht van een Veolia-medewerker worden vernietigd.
Teleurstellende reactie
Het bedrijf eiste uiterlijk dinsdagmiddag een reactie van de NS. Die kwam enkele uren voor deadline, maar is volgens een woordvoerster 'teleurstellend'. De spoorwegen stuurden een verkapte ontvangstbevestiging, aangevuld met de mededeling dat het bedrijf een eigen onderzoek wil afwachten.
Naar de rechter of niet?
Of Veolia, zoals het bedrijf eerder dreigde, naar de rechter zal stappen, wordt later deze week beslist. Volgens de woordvoerster is de situatie complex, omdat Veolia en NS tijdens het dagelijks werk wel met elkaar samen moeten werken. "Wij willen graag in gesprek komen met de NS. Maar dat wordt nu dus afgewezen."
Een woordvoerder van de NS wil slechts bevestigen dat er een reactie is gestuurd, maar gaat daar inhoudelijk niet verder op in.