Overslaan en naar de inhoud gaan

Venrayse vluchtelingen naar Nationale Kinderherdenking

Geplaatst opzaterdag 4 mei 2019 - 14:07

Een bijzondere dodenherdenking voor Mohammed (10) uit Syrië en Kisanet (11) uit Eritrea. De kinderen ontvluchtten hun land en wonen tegenwoordig in Venray.

Ze zijn uitgenodigd voor de Nationale Kinderherdenking in Madurodam.

Huizen kapot
Beide kinderen hebben in hun land geweld van dichtbij meegemaakt. "Er kwamen vliegtuigen en toen werden huizen kapotgemaakt", vertelt Mohammed. "Mensen waren niet zo lief tegen elkaar". En ook Kisanet uit Eritrea maakte het van dichtbij mee: "In Eritrea is heel veel geweld. Papa en mama konden er niet blijven."

Kinderherdenking
De Nationale Kinderherdenking is speciaal voor en door kinderen. Door middel van zang, dans, toneel en toespraken van andere kinderen worden moeilijke thema’s als ‘leven in vrijheid’ besproken. Natuurlijk is er om acht uur ook twee minuten stilte. "Ik denk speciaal aan mijn oom en oma", zegt Mohammed. "Mijn oom had in de oorlog een ongeluk in de auto. Iemand schoot op hem. Daarna is oma ook overleden omdat ze veel moest huilen vanwege mijn oom."

Stilstaan
Het is volgens Mohammed belangrijk dat Nederland ieder jaar stilstaat bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. "Je moet een keertje stilstaan bij iemand die dood is. Dat is een beetje aardig voor die mensen dat we dat doen."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto en win prijzen. Deadline: 5 mei.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen