Overslaan en naar de inhoud gaan

Venrayse vluchtelingen naar Nationale Kinderherdenking

Geplaatst opzaterdag 4 mei 2019 - 14:07

Een bijzondere dodenherdenking voor Mohammed (10) uit Syrië en Kisanet (11) uit Eritrea. De kinderen ontvluchtten hun land en wonen tegenwoordig in Venray.

Ze zijn uitgenodigd voor de Nationale Kinderherdenking in Madurodam.

Huizen kapot
Beide kinderen hebben in hun land geweld van dichtbij meegemaakt. "Er kwamen vliegtuigen en toen werden huizen kapotgemaakt", vertelt Mohammed. "Mensen waren niet zo lief tegen elkaar". En ook Kisanet uit Eritrea maakte het van dichtbij mee: "In Eritrea is heel veel geweld. Papa en mama konden er niet blijven."

Kinderherdenking
De Nationale Kinderherdenking is speciaal voor en door kinderen. Door middel van zang, dans, toneel en toespraken van andere kinderen worden moeilijke thema’s als ‘leven in vrijheid’ besproken. Natuurlijk is er om acht uur ook twee minuten stilte. "Ik denk speciaal aan mijn oom en oma", zegt Mohammed. "Mijn oom had in de oorlog een ongeluk in de auto. Iemand schoot op hem. Daarna is oma ook overleden omdat ze veel moest huilen vanwege mijn oom."

Stilstaan
Het is volgens Mohammed belangrijk dat Nederland ieder jaar stilstaat bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. "Je moet een keertje stilstaan bij iemand die dood is. Dat is een beetje aardig voor die mensen dat we dat doen."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto en win prijzen. Deadline: 5 mei.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen