Overslaan en naar de inhoud gaan

Venray gaat overlast van asielzoekers aanpakken

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 12:31

De gemeente Venray gaat samen met Nijmegen, Grave en Boxmeer overlastgevende asielzoekers aanpakken.

Dat maakt het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) dinsdag bekend.

Regeling
De gemeente doet mee aan een regeling van het ministerie, die de overlast van een kleine groep asielzoekers moet terugdringen. Het gaat om enkele bewoners van de asielzoekerscentra (azc's) in Overloon en Grave.

Veilige landen
"Het gaat om een groepje van zes azc-bewoners uit veilige landen (Noord-Afrikaanse landen, red.) dat veel overlast veroorzaakt", laat een woordvoerder van de gemeente Venray weten. "Daaromheen zweeft nog een clubje van vijftien meelopers dat voor overlast zorgt."

Onverbeterlijke asielzoekers
Volgens de woordvoerder gaat de overlast in Venray vooral over winkeldiefstallen, diefstallen uit auto's, zakkenrollerij, openlijke geweldpleging en handtastelijkheden. "Vooral rond kermis, carnaval en tijdens koopzondagen hebben we er last van." Het gaat om onverbeterlijke asielzoekers, die herhaaldelijk in de fout gaan.

Extra cameratoezicht en boa's
De groep overlast veroorzakende asielzoekers houdt zich op in Venray, Nijmegen, Grave en Boxmeer. Deze regio krijgt onder meer extra buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en extra cameratoezicht.

Op de huid zitten
Idee achter de boa's en het cameratoezicht is om de overlastplegers dicht op de huid te zitten. Omdat zij in een asielprocedure zitten, kunnen ze niet worden uitgezet. Een notoire overlastpleger kan wel in een meer sobere opvang gezet worden. In het uiterste geval kunnen deze asielzoekers overgeplaatst worden naar een strenge opvang in Hoogeveen.

1 miljoen euro
Andere gemeenten die aan de regeling meedoen zijn Cranendonck, Oisterwijk, Emmen, Westerwolde en Den Helder. Ook in die plaatsen is sprake van veel overlast door kleine groepen asielzoekers. Voor de regeling is een miljoen euro beschikbaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen