Om voedselverspilling tegen te gaan, zouden restaurants doggy bags moeten aanbieden. Die oproep doet de gemeente Venray. De horeca ziet het plan niet zitten.
De gemeente Venray gaat campagne voeren tegen het verkwisten van voedsel.
Verspilling
Ze wijst erop dat de gemiddelde Nederlander per jaar 47 kilo aan voedsel weggooit, ofwel 9 procent van het eten dat in huis is gehaald. Dat komt neer op 150 euro per persoon per jaar.
Om verspilling te beperken, roept de gemeente de restaurants op doggy bags te verstrekken.
Horeca niet enthousiast
Voorzitter Geert Pelzer van de afdeling Venray van Koninklijke Horeca Nederland is niet enthousiast. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat erom gevraagd is."
Goede porties
Zijn belangrijkste bezwaar is dat het fenomeen niet past in de eetcultuur. "Doggy bags worden vooral in Amerika gebruikt. Dat komt omdat ze daar heel grote porties serveren. In Nederland zijn ze beter afgestemd op de behoefte. Als eten blijft liggen, komt dat vaak omdat mensen het niet lusten, zoals salades. Die zullen ze thuis niet alsnog gaan opeten."