Overslaan en naar de inhoud gaan

Venray doet voorstel voor rehabilitatie Lull

Geplaatst opvrijdag 6 december 2019 - 18:16

Venray wil de lokale heemkundevereniging tegemoetkomen met het plaatsen van stenen die het vroegere gehucht Lull markeren.

Dat zegt Jan Strijbos van het Historisch Platform Venray.

Op de schop
“Ik kreeg naar aanleiding van berichten in de media een mailtje van een ambtenaar van de gemeente Venray. Die vertelde me dat de Stationsweg tussen Venray en Oostrum in 2021 helemaal op de schop gaat. Hij dacht dat het dan misschien een idee zou zijn om met bijvoorbeeld stenen in het trottoir de oude grens van Lull aan te geven.” Jan Strijbos zou dan ook nog het liefst een bord daarbij zien met informatie over de geschiedenis van het gehucht met de vreemde naam.

Lees ook: Heemkundevereniging wil Lull terug op de kaart

Lullaby
Dat die naam vreemd werd gevonden begon pas rond 1900. "Toen werd er al over gedacht om die naam te laten verdwijne", weet Strijbos. Het werkwoord ‘lullen’ komt nog voor in het Duits en betekent zacht murmelen, zoals het geluid van een beekje. "Het is een Germaans woord. Toevallig is er in de buurt ook een beekje dat Lollebeek heet. Dat had net zo goed Lullebeek kunnen zijn", zegt Strijbos. In het Engels betekent ‘to lull’ wiegen, sussen of gaan liggen. Het zit ook in het woord ‘lullaby’ dat slaap- of wiegeliedje betekent.

Nieuwbouw
In de jaren 70 verdween Lull van de kaart. Op die plek waren nieuwbouwwijken gepland. Venray was een groeikern en om dan nieuwkomers een huis aan te bieden in Lull was geen optie, vond de gemeente. Tegenwoordig heet het gebied Sint Antoniusveld en Landweert. Vanwege het historisch belang zou Strijbos graag een informatiebord willen. "Het plaatsje werd al in de veertiende eeuw genoemd. Lull had marktrechten, dus het stelde echt wel iets voor. Met de suggestie om grensstenen aan te brengen ben ik al heel blij.”

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen