Overslaan en naar de inhoud gaan

Venray doet voorstel voor rehabilitatie Lull

Geplaatst opvrijdag 6 december 2019 - 18:16

Venray wil de lokale heemkundevereniging tegemoetkomen met het plaatsen van stenen die het vroegere gehucht Lull markeren.

Dat zegt Jan Strijbos van het Historisch Platform Venray.

Op de schop
“Ik kreeg naar aanleiding van berichten in de media een mailtje van een ambtenaar van de gemeente Venray. Die vertelde me dat de Stationsweg tussen Venray en Oostrum in 2021 helemaal op de schop gaat. Hij dacht dat het dan misschien een idee zou zijn om met bijvoorbeeld stenen in het trottoir de oude grens van Lull aan te geven.” Jan Strijbos zou dan ook nog het liefst een bord daarbij zien met informatie over de geschiedenis van het gehucht met de vreemde naam.

Lees ook: Heemkundevereniging wil Lull terug op de kaart

Lullaby
Dat die naam vreemd werd gevonden begon pas rond 1900. "Toen werd er al over gedacht om die naam te laten verdwijne", weet Strijbos. Het werkwoord ‘lullen’ komt nog voor in het Duits en betekent zacht murmelen, zoals het geluid van een beekje. "Het is een Germaans woord. Toevallig is er in de buurt ook een beekje dat Lollebeek heet. Dat had net zo goed Lullebeek kunnen zijn", zegt Strijbos. In het Engels betekent ‘to lull’ wiegen, sussen of gaan liggen. Het zit ook in het woord ‘lullaby’ dat slaap- of wiegeliedje betekent.

Nieuwbouw
In de jaren 70 verdween Lull van de kaart. Op die plek waren nieuwbouwwijken gepland. Venray was een groeikern en om dan nieuwkomers een huis aan te bieden in Lull was geen optie, vond de gemeente. Tegenwoordig heet het gebied Sint Antoniusveld en Landweert. Vanwege het historisch belang zou Strijbos graag een informatiebord willen. "Het plaatsje werd al in de veertiende eeuw genoemd. Lull had marktrechten, dus het stelde echt wel iets voor. Met de suggestie om grensstenen aan te brengen ben ik al heel blij.”

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen