Venray wil de lokale heemkundevereniging tegemoetkomen met het plaatsen van stenen die het vroegere gehucht Lull markeren.
Dat zegt Jan Strijbos van het Historisch Platform Venray.
Op de schop
“Ik kreeg naar aanleiding van berichten in de media een mailtje van een ambtenaar van de gemeente Venray. Die vertelde me dat de Stationsweg tussen Venray en Oostrum in 2021 helemaal op de schop gaat. Hij dacht dat het dan misschien een idee zou zijn om met bijvoorbeeld stenen in het trottoir de oude grens van Lull aan te geven.” Jan Strijbos zou dan ook nog het liefst een bord daarbij zien met informatie over de geschiedenis van het gehucht met de vreemde naam.
Lullaby
Dat die naam vreemd werd gevonden begon pas rond 1900. "Toen werd er al over gedacht om die naam te laten verdwijne", weet Strijbos. Het werkwoord ‘lullen’ komt nog voor in het Duits en betekent zacht murmelen, zoals het geluid van een beekje. "Het is een Germaans woord. Toevallig is er in de buurt ook een beekje dat Lollebeek heet. Dat had net zo goed Lullebeek kunnen zijn", zegt Strijbos. In het Engels betekent ‘to lull’ wiegen, sussen of gaan liggen. Het zit ook in het woord ‘lullaby’ dat slaap- of wiegeliedje betekent.
Nieuwbouw
In de jaren 70 verdween Lull van de kaart. Op die plek waren nieuwbouwwijken gepland. Venray was een groeikern en om dan nieuwkomers een huis aan te bieden in Lull was geen optie, vond de gemeente. Tegenwoordig heet het gebied Sint Antoniusveld en Landweert. Vanwege het historisch belang zou Strijbos graag een informatiebord willen. "Het plaatsje werd al in de veertiende eeuw genoemd. Lull had marktrechten, dus het stelde echt wel iets voor. Met de suggestie om grensstenen aan te brengen ben ik al heel blij.”