Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlose zanger Sjraar Peetjens (96) overleden

Geplaatst opzondag 27 januari 2019 - 12:17

De Venlose zanger Sjraar Peetjens is zondagochtend overleden. Hij stierf op 96-jarige leeftijd in Zorgcentrum De Meeuwbeemd in Venlo.

Peetjens werd de afgelopen twintig jaar gezien als de oudste, nog levende vertolker van oude Venlose vastelaovesliedjes.

Jocus
Sjraar Peetjens werd na de Tweede Wereldoorlog lid van de Joekskemissie Jocus die zorgde voor de inhoudelijke programmering van de jaarlijkse carnavalszittingen. In de groep De Straotzengers trad hij regelmatig op met liedjes en sketches op deze zittingen. Ook zong hij vele Venlose Vastelaovesleedjes in de jaren '50 en '60.

Minsekinder
Peetjens trok zich als vastelaoveszanger terug toen een nieuwe generatie zangers in Venlo ruimte kreeg om liedjes te vertolken. Totdat in 1996 de band Minsekinder Peetjens weer mee de bühnes op nam. Opvallend was de vitaliteit en nog steeds aanwezige, krachtige en loepzuivere stem bij de nestor van het Venlose carnavalslied. Het publiek sloot hem weer meteen in de armen.

Sjraar Peetjens trad op tijdens de Boetezitting in 2001

Succes
Hoogtepunt van deze samenwerking bestond uit een optreden van Minsekinder met Peetjens in het twintigjarig jubileumjaar van de band, tijdens het Zomerparkfeest. In 2000 verscheen een CD met de titel "Sjraar Peetjens zingk met Minsekinder".

Portret
In 2015 maakten Tom Doesborg en Sander Selen een tv-portret over Peetjens, met als titel 'Sjraar Peetjens, ein stum veur de iewigheid'. Een jaar eerder was er een radio-portret door Lubert Priems,

Twee jaar geleden besloot Peetjens in Zorgcentrum De Meeuwbeemd in Venlo te gaan wonen. Daar is hij vanmorgen vroeg overleden.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen