Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlose wijk van het aardgas af

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 19:38

Venlo heeft de wijk Hagerhof-Oost aangewezen als proef om van het aardgas af te gaan. De komende jaren worden een kleine duizend panden daar van het gas afgehaald.

De plannen voor een aardgasvrije wijk werden door het Venlose gemeentebestuur al bij de vorige begrotingsbehandeling gelanceerd. De wijk wordt een proeftuin om te kijken op welke manier een overstap gemaakt kan worden van aardgas naar een andere energiebron. Wat dat alternatief is, is nog niet duidelijk. Net als de totale kosten ervan.

Andere initiatieven

In Limburg zijn meerdere wijken waar een proef is gestart om van het aardgas af te gaan. Zo is de gemeente Sittard-Geleen in Limbrichterveld-Noord bezig met een soortgelijk project. Daar heeft 90 procent van de inwoners aangegeven mee te willen doen met de proef. Ook in Brunssum en in Heerlen zijn ze bezig wijken aardgasvrij te maken..

Gemengde wijk
Hagerhof-Oost is volgens de gemeente de ideale wijk om te starten met de energietransitie. Het is een wijk met veel woningen die gebouwd zijn tussen 1960 en 1980. Bij veel van die woningen is een hoop te winnen qua duurzaamheid. Behalve het aardgasvrij maken van alle gebouwen in de wijk wil de gemeente ook insteken op andere duurzame maatregelen.

Ruim de helft van de woningen is in handen van woningstichting Woonwenz. Die partij wordt dan ook nauw betrokken bij de plannen. Ook zijn in de wijk naast woningen andere soorten bebouwing zoals gemeentelijke panden, winkels, een moskee en twee supermarkten. Ook zijn de komende jaren sowieso vernieuwingen van het gasnetwerk nodig. Dit maakt de wijk tot goede testlocatie, zegt de gemeente.

L1

Duur?
Een overstap van gas naar bijvoorbeeld een warmtepomp of een warmtenet voor een hele buurt is niet goedkoop. Duurzaamheidswethouder Marij Pollux wil echter benadrukken dat een overstap ook geld óplevert. "Je energiekosten gaan omlaag, je investeert in het milieu en je omgeving en je huis wordt meer waard. Bovendien moeten we met zijn allen van het gas af voor 2050 en dan kun je niet wachten tot het bijna zover is." Pollux start dinsdagavond met gesprekken met bewoners van de wijk in de hoop hen te enthousiasmeren. "We willen zoveel mogelijk samen met de bewoners optrekken en hen helpen waar dat kan."

Zonnepanelen
Verschillende bewoners in de wijk staan wel open voor een verandering, maar ze vragen zich wel hardop af wie er opdraait voor de kosten. Zo ook wijkbewoner Leo in 't Zandt. "Ik heb al flink wat zonnepanelen en water koken doen we altijd met de elektrische waterkoker. Als het over gasvrij gaat, ben ik wel bang voor buitenproportionele kosten. Er gaan nu bedragen rond van 20.000 tot 30.000 euro voor zo'n warmtepomp. Ga er maar eens aan staan."

Bij de sociale huurwoningen draait de woningstichting op voor de investeringen. Huiseigenaren zullen ook zelf in de buidel moeten tasten. "Natuurlijk kun je ervoor kiezen om niets te doen, maar dat er een eind komt aan het aardgas is zeker. Alleen wanneer precies is nog de vraag", besluit wethouder Pollux.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen