Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlose wijk van het aardgas af

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 19:38

Venlo heeft de wijk Hagerhof-Oost aangewezen als proef om van het aardgas af te gaan. De komende jaren worden een kleine duizend panden daar van het gas afgehaald.

De plannen voor een aardgasvrije wijk werden door het Venlose gemeentebestuur al bij de vorige begrotingsbehandeling gelanceerd. De wijk wordt een proeftuin om te kijken op welke manier een overstap gemaakt kan worden van aardgas naar een andere energiebron. Wat dat alternatief is, is nog niet duidelijk. Net als de totale kosten ervan.

Andere initiatieven

In Limburg zijn meerdere wijken waar een proef is gestart om van het aardgas af te gaan. Zo is de gemeente Sittard-Geleen in Limbrichterveld-Noord bezig met een soortgelijk project. Daar heeft 90 procent van de inwoners aangegeven mee te willen doen met de proef. Ook in Brunssum en in Heerlen zijn ze bezig wijken aardgasvrij te maken..

Gemengde wijk
Hagerhof-Oost is volgens de gemeente de ideale wijk om te starten met de energietransitie. Het is een wijk met veel woningen die gebouwd zijn tussen 1960 en 1980. Bij veel van die woningen is een hoop te winnen qua duurzaamheid. Behalve het aardgasvrij maken van alle gebouwen in de wijk wil de gemeente ook insteken op andere duurzame maatregelen.

Ruim de helft van de woningen is in handen van woningstichting Woonwenz. Die partij wordt dan ook nauw betrokken bij de plannen. Ook zijn in de wijk naast woningen andere soorten bebouwing zoals gemeentelijke panden, winkels, een moskee en twee supermarkten. Ook zijn de komende jaren sowieso vernieuwingen van het gasnetwerk nodig. Dit maakt de wijk tot goede testlocatie, zegt de gemeente.

L1

Duur?
Een overstap van gas naar bijvoorbeeld een warmtepomp of een warmtenet voor een hele buurt is niet goedkoop. Duurzaamheidswethouder Marij Pollux wil echter benadrukken dat een overstap ook geld óplevert. "Je energiekosten gaan omlaag, je investeert in het milieu en je omgeving en je huis wordt meer waard. Bovendien moeten we met zijn allen van het gas af voor 2050 en dan kun je niet wachten tot het bijna zover is." Pollux start dinsdagavond met gesprekken met bewoners van de wijk in de hoop hen te enthousiasmeren. "We willen zoveel mogelijk samen met de bewoners optrekken en hen helpen waar dat kan."

Zonnepanelen
Verschillende bewoners in de wijk staan wel open voor een verandering, maar ze vragen zich wel hardop af wie er opdraait voor de kosten. Zo ook wijkbewoner Leo in 't Zandt. "Ik heb al flink wat zonnepanelen en water koken doen we altijd met de elektrische waterkoker. Als het over gasvrij gaat, ben ik wel bang voor buitenproportionele kosten. Er gaan nu bedragen rond van 20.000 tot 30.000 euro voor zo'n warmtepomp. Ga er maar eens aan staan."

Bij de sociale huurwoningen draait de woningstichting op voor de investeringen. Huiseigenaren zullen ook zelf in de buidel moeten tasten. "Natuurlijk kun je ervoor kiezen om niets te doen, maar dat er een eind komt aan het aardgas is zeker. Alleen wanneer precies is nog de vraag", besluit wethouder Pollux.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen