Overslaan en naar de inhoud gaan

Venlose vrouw (58) kreeg trombose na AstraZenecaprik

Geplaatst opzaterdag 3 april 2021 - 9:56

De 58-jarige Suzan Storch uit Venlo is één van de vijf eerste patiënten in Nederland die trombose kreeg na de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Het werd haar bijna fataal.

"Als wij niet op bloedonderzoek hadden aangedrongen, was mijn vrouw er misschien niet meer geweest. Het was echt kantje boord", vertelt haar man Frans Aerdts in gesprek met 1Limburg na aanleiding van het interview in dagblad Trouw.

Klachten
De 58-jarige Suzan Storch was eigenlijk nog niet aan de beurt voor een vaccinatie, maar kon de prik op 26 februari toch krijgen omdat er in de praktijk van een bevriende doktersassistente vaccins over waren. Een week na de prik kreeg ze tijdens het uitlaten van de honden samen met haar zoon plotseling last van pijnscheuten in haar rechteronderbeen. "Het voelde alsof ze door haar been heen zakte", vertelt Aerdts.

Andere diagnose
Er werd niet direct aan trombose gedacht of een link gelegd met het AstraZeneca-vaccin. Omdat de klachten ook bij een cyste in de knieholte paste, stelde de huisarts eerst deze diagnose. Maar in de week erna kreeg Suzan steeds meer last. "Ze is tandartsassistente en moet dus veel staan en lopen op een dag. 's Avonds kleurde haar been rood, en ze kreeg een verdikking rond haar enkel."

Storch keek rond op internet en ontdekte daar haar klachten misschien toch meer op een trombosebeen leken, dan op een cyste. Toen het nieuws over de bijwerkingen rond het AstraZeneca-vaccin steeds meer aandacht kregen in de media, stapten ze op maandag 15 maart naar de huisarts.

Net op tijd
"De huisarts reageerde heel adequaat", stelt Frans Aerdts. "Om het risico uit te sluiten, om trombose uit te sluiten, is er direct bloedonderzoek gedaan." De bloedwaarden die bij trombose horen, bleken inderdaad verhoogd. Storch kreeg die ochtend ook last van haar luchtwegen. Voor de huisarts was dat een teken om direct actie te ondernemen.

Storch werd direct doorgestuurd naar de eerste hulp van het VieCuri-ziekenhuis in Venlo. Daar bleek uit een scan dat ze een ruiterembolie had, een bloedprop bij de aansluiting tussen de longen. "Het werd echt net op tijd ontdekt. Het was kantje boord", aldus Aerdts.

Te weinig bekend
Het Venlose paar is zeer te spreken over de adequate zorg van de huisarts, het ziekenhuis en de internist. Er werd heel alert en snel gereageerd toen de link met het AstraZeneca-vaccin eenmaal gelegd werd. "Er was gewoon heel weinig over bekend."

Dat is ook de reden waarom ze met hun verhaal naar buiten komen. "We willen dat artsen en andere gevaccineerden er alert op zijn. Als je je anders voelt dan normaal en je twijfelt, ga dan naar de huisarts", geeft Aerdts als advies. "Dit is een heel zeldzame bijwerking, maar als miljoenen mensen in Nederland dit vaccin krijgen, gaat dit vaker gebeuren". Blijf daarom zelf alert."

Niet stoppen met prikken
Ondanks alles wat er gebeurd is, vinden zowel Suzan Storch als haar man Frans Aerdts dat het vaccinatieprogramma gewoon door moet gaan. "Vaccineren is heel belangrijk. Het coronavirus domineert ons leven al veel te lang. Het is een duivelsdilemma, maar we staan honderd proces achter het doorzetten van het vaccineren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen